A është i sigurt ushqimi ynë në letër alumini?

A është i sigurt ushqimi ynë në letër alumini?

Nëse jeni duke pjekur peshk, duke pjekur perime ose duke përgatitur një copë mishi për darkë sonte, ka shumë mundësi që ushqimin tuaj ta mbështillni me letër alumini. Ajo që mund të mos e kuptoni është se pak nga letra e aluminit do të depërtojë në vaktin tuaj – dhe kjo mund të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj, njofton Insajderi.

Për shembull, përqendrime të larta të aluminit janë zbuluar në indet e trurit të pacientëve me sëmundjen e Alzheimerit. Shkencëtarët kanë ekzaminuar komunitetin e njerëzve të moshuar me Alzheimer dhe arritën në përfundimin se ajo është një sëmundje moderne që është zhvilluar nga kushtet e ndryshuara të jetesës që lidhen me industrializimin e shoqërisë. Këto kushte mund të përfshijnë nivele të larta të aluminit në jetën e përditshme.

Alumini paraqet rreziqe të tjera shëndetësore, gjithashtu. Studimet kanë sugjeruar që marrja e lartë e aluminit mund të jetë e dëmshme për disa pacientë me sëmundje të kockave ose dëmtime të veshkave. Gjithashtu zvogëlon shkallën e rritjes së qelizave të trurit të njeriut.

Duke pasur parasysh të gjitha këto rreziqe të provuara, është e rëndësishme të përcaktohet përqendrimi i aluminit gjatë gatimit. Tenxheret dhe enët e tjera të gatimit priren të oksidohen, duke siguruar një shtresë inerte që parandalon depërtimin e aluminit në ushqim. Problemi është se kur pastroni tenxheret tuaja pas gatimit, ajo shtresë është konsumuar dhe alumini mund të depërtojë në ushqimin tuaj. Kjo shmanget lehtësisht: kur të merrni enë të reja prej alumini, zieni ujë në to disa herë derisa baza të bëhet mat. Kjo krijon një oksidim natyral që parandalon kullimin e aluminit. Ata mund të duken më bukur kur pastrohen dhe shkëlqejnë, por një bazë mat është më e mirë për ushqimin dhe shëndetin tuaj. /Insajderi.com

Burimi: The Conversation