Artisti Petrit Halilaj do të prezantojë veprat e tij në New York

Artisti Petrit Halilaj do të prezantojë veprat e tij në New York

Më 7 janar 2018, ekspozita e Petrit Halilajt  “RU” do ta paraqesë projektin e ri të artistit, për gërmimet arkeologjike nga qyteti Runik, një vend i një prej vendbanimeve më të hershme neolitike në Kosovë.

Në veprat e tij që përmbajnë skulpturë, vizatim, tekst dhe video, janë materialet nga vendi e tij i lindjes Kosova, ato manifestohen si instalime ambicioze hapësinore.

Gërmimet arkeologjike në vitin 1968 dhe 1983 zbuluan historinë më të rëndësishme të materialit të Kosovës nga periudha, duke përfshirë një instrument muzikor të njohur si Runik Ocarina.

Paqëndrueshmëria e saj ka bërë këto objekte me vlerë të madhe simbolike për Kosovën. Duke futur të dhëna të shumëfishta institucionale dhe arkeologjike nga burime përtej kufijve. Halilaj për herë të parë i bën gjetjet në Runik në dispozicion të publikut në sferën e plotë.

Ai krijoi një total prej 505 objektesh dhe fragmente të regjistruara si zogj që kanë qëndruar përkohësisht në një peizazh të imagjinuar.

Në krijimet e tij, Halilaj parasheh që këto objekte janë në një ndalesë të përkohshme, të ribashkuar si qenie që jetojnë dhe lulëzojnë nëpërmjet lëvizjes, në vend që t’i përkasin ndonjë vendi ose konteksti. Halilaj hedh poshtë përshtypjen se ky koleksion duhet të përcaktojë vetëm një komb; ai e vë në pikëpyetje fushën e tij nëpërmjet kujtimeve të qytetërimit të tij.

Në ‘RU’ Halilaj kalon nga e vërteta në imagjinatën, dhe bashkon faktin me mite që japin forma të mëdha skulpturore. Ai paraqet një histori të shkruar nëpërmjet narrativave personale dhe pohon historitë kolektive si realitete fleksibile të përcaktuara përmes lëvizjes dhe qëndrimit të përkohshëm, shkruan Blouinartinfo.

Petrit Halilaj: RU, do të jetë prezent në Muzeun e ri të Artit Bashkëkohor, më 7 janar 2018, në 235 Bowery, New York, USA.