Disa probleme psikologjike që duhet t’i zgjidhni para se të bëni fëmijë

Disa probleme psikologjike që duhet t’i zgjidhni para se të bëni fëmijë

Problemet psikologjike me vetëvlerësimin, karrierën dhe madje edhe midis bashkëshortëve mund të ndikojnë shumë tek një i porsalindur, sipas një studimi. Prandaj është e rëndësishme të merreni me të gjitha këto nuanca në kokën tuaj përpara se të keni fëmijë, njofton Insajderi.

Ju mendoni se një fëmijë do të shpëtojë lidhjen tuaj

67% e çifteve raportuan një ulje të kënaqësisë në marrëdhënie pas lindjes së fëmijës së tyre të parë. Ulja zakonisht ndodh midis 6 muajve për gratë dhe 9 muajve për burrat, pasi të shfaqet fëmija. Pra, nëse po planifikoni ta ruani martesën në këtë mënyrë, nuk është një ide e mirë.

Karriera juaj është prioriteti juaj kryesor

Fokusimi i një prindi në karrierë ndikon negativisht jo vetëm te vetë prindërit, por edhe fëmijët e tyre. Zakonisht ndihen të neglizhuar dhe “të padukshëm”. Si rezultat, fëmijët mund të fillojnë të ndjehen fajtorë dhe të kenë vetëvlerësim të ulët.

Ju nuk jeni të kënaqur me jetën tuaj

Sipas Universitetit Shtetëror të Michigan-it, fëmijët e vegjël mësojnë duke kopjuar prindërit e tyre. Kjo do të thotë që fëmija juaj do të jetë shumë si ju, prandaj është e rëndësishme të paraqiteni para tyre si një person me vetëbesim, me qëllime dhe dëshira. Përndryshe, ata mund të imitojnë pasigurinë tuaj në jetë, gjë që mund të parandalojë fëmijët të arrijnë qëllimet e tyre në të ardhmen.

Ju ende ndjeheni si një fëmijë vetë

Psikologët madje kanë një term të veçantë, “infantilizëm”, që përshkruan një person i cili kryesisht vepron si një fëmijë ndërsa është i rritur. Këta njerëz priren të udhëhiqen nga emocionet, dhe jo nga mendja e tyre. Prindërimi kërkon qëndrueshmëri dhe vetëkontroll, dhe fëmijët kanë tendencë të kopjojnë sjelljen e njerëzve përreth tyre – për këtë ata kanë nevojë për shembullin e një personi emocionalisht të qëndrueshëm.

Ju luftoni me stresin dhe ankthin

Ky studim zbuloi se emocionet negative të prindërve mund të ndikojnë në zhvillimin e fëmijëve të tyre në një mënyrë të keqe. Ekspertët besojnë se një ndikim veçanërisht i fortë ndodh në vitin e parë të jetës së foshnjës. Si rezultat, është e mundur që fëmijët të fitojnë sjelljet negative dhe gjendjen shpirtërore negative të prindërve të tyre. Pra rregulli është i thjeshtë: lumturia juaj do ta bëjë fëmijën tuaj të lumtur.

Ju prisni përsosmëri në çdo aspekt të jetës

Perfeksionizmi shpesh shkaktohet nga frika e dështimit, ndjenja i të qenit i padenjë, vetëvlerësimi i ulët dhe përvojat e hidhura në fëmijëri. Prindërit duhet të marrin nën kontroll këtë problem psikologjik, sepse fëmijët e tyre ndonjëherë nuk do t’i binden atyre dhe nuk duan të bëjnë detyra të shtëpisë. Duhet të jeni të përgatitur që fëmijët nuk do të jenë perfekt në çdo aspekt të jetës. /Insajderi.com

Burimi: Bright Side