Kjo pozë teksa bëni një fotografi mund të ju vë në rrezik

Kjo pozë teksa bëni një fotografi mund të ju vë në rrezik

Ndarja e selfie-ve argëtuese në mediat sociale mund të duket e pafajshme, megjithatë, kjo mund të jetë e rrezikshme për sigurinë tuaj. Rezulton se disa poza të njohura fotografike, si bërja e një shenje paqeje me duart tuaja, mund të zbulojë informacione personale. Më vonë, ky informacion mund të përdoret kundër nesh nga mashtruesit, njofton Insajderi.

Fotografitë e gishtërinjve tanë mund të na ekspozojnë.

Instituti Kombëtar i Informatikës i Japonisë (NII) bëri disa hulumtime duke testuar foto të një subjekti të marrë nga një aparat fotografik dixhital nga rreth 3 metra larg. Ata zbuluan se është e mundur të kopjoni modelet e gishtave të subjektit prej saj. Falë teknologjisë së përparuar të njohjes së gjurmëve të gishtave, shtojcat mund të skanohen, kopjohen dhe më pas të përdoren.

Sa më e mirë të jetë cilësia e fotos, aq më e rrezikshme mund të jetë.

Telefonat tanë të mençur vazhdojnë të bëhen më të mirë dhe mburren me kamera të përparuara që janë në gjendje të bëjnë fotografi me rezolucion të lartë. Rreziku vjen kur fotografitë e bëra postohen në internet.

Kjo ngre rrezikun e zbulimit të informacionit personal. Sipas studiuesve, fokusi dhe drita e mirë në një fotografi janë të mjaftueshme për të rikrijuar të dhëna nga shenjat e gishtërinjve.

Why Rocking a Peace Sign in Your Photos Can Put You in Danger

Të dhënat tona të vjedhura pastaj mund të përdoren kundër nesh.

Nëse informacioni juaj vidhet, ai mund të shitet në internet në disa faqe të tregut të zi, për shembull.

Ne përdorim shenjat e gishtërinjve për të hapur aplikacione dhe pajisje të ndryshme ku mund të menaxhojmë lehtësisht aktivitetet tona financiare. Pasi mashtruesit të kenë qasje në informacionin tuaj personal, ata mund t’i përdorin ato për të hyrë në llogarinë tuaj bankare dhe në llogari të tjera personale.

Nuk është e vështirë të imitosh gjurmët e gishtave.

Një kërcënim tjetër që zbulimi i gjurmëve të gishtave mund të paraqesë është krijimi i një kopje të shtypur që mund të mashtrojë skanuesit biometrikë duke përdorur bojë përçuese.

Për shembull, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Miçiganit kanë provuar se nuk ka nevojë për ndonjë pajisje të veçantë për ta bërë këtë rekreacion. Një printer me bojë, bojë përçuese dhe letër e rregullt ishin të mjaftueshme për të mashtruar një skaner të gjurmëve të gishtave.

Ka disa mënyra për të mbrojtur veten.

Një studiues nga Instituti Kombëtar i Informatikës i Japonisë shkoi më tej në hetim dhe zhvilloi një afishe të qartë që kishte të shtypur një model të rremë të gishtit. Supozohet se do të ndihmojë në parandalimin e hakerave nga marrja e të dhënave reale nga gishtat tuaj kur i tregoni në foto ose i përdorni në pajisje të ndryshme.

Për të qenë në anën e sigurt, mund të përpiqeni të siguroheni thjesht duke ndryshuar pozën e gishtave kur bëni një foto. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të përmirësoni sigurinë tuaj duke mos përdorur vërtetimin e gjurmëve të gishtave në telefonin tuaj për ta zhbllokuar atë ose për të pasur qasje në aplikacione të rëndësishme. /Insajderi.com

Burimi: Bright Side