Përdorimi i alkoolit gjatë kohëzgjatjes paraprake mund të ndikojë në peshën e lindjes dhe funksionimin koigjenitiv

Konsumimi i alkoolit ndikon negativisht gjatë shtatzënisë

Konsumimi i alkoolit ndikon negativisht gjatë shtatzënisë

Përdorimi i alkoolit gjatë kohëzgjatjes paraprake mund të ndikojë në peshën e lindjes dhe funksionimin koigjenitiv

Sipas shkencëtarëve, pirja e alkoolit gjatë shtatzënisë mund të çojë në peshë të ulët të lindjes dhe funksion të dobët njohës.

Në një studim të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë, studiuesit nga Universiteti i Bristol hetuan ndikimin që konsumi i alkoolit gjatë shtatzënisë mund të ketë te një fëmijë.

Ekipi vlerësoi 23 studime të publikuara mbi pirjen gjatë shtatzënisë dhe gjeti prova që mund të çonin në peshë më të ulët të lindjes dhe funksionim më të dobët kognitiv, raporton “Independent”, transmeton lajmi.net.

Studiuesit shprehen se kjo është hera e parë që rezultatet nga një numër studimesh të ndryshme janë krahasuar në lidhje me efektet e pirjes së alkoolit gjatë shtatzënisë.

Më parë, hulumtimi mbi këtë temë ka qenë vetëm përmes studimeve “vëzhguese”, ku pjesëmarrësit tashmë janë të ekspozuar ndaj një faktori rreziku dhe studiuesit nuk e ndryshojnë këtë.

Dr Luisa Zuccolo, pedagoge e vjetër në epidemiologji nga Universiteti i Bristol, tha se trupi i provave për dëmin që alkooli mund t’u bëjë fëmijëve para se të lindin po rritet, dhe rishikimi ynë është i pari që shikon gamën e plotë të studime për këtë çështje.

Zuccolo shtoi se gjetjet janë “më të rëndësishme se kurrë” duke marrë parasysh që kërkimet e fundit kanë treguar se industria e alkoolit po promovon informacion konfuz në lidhje me implikimet e vërteta shëndetësore të pirjes gjatë shtatzënësisë.

Në Tetor 2019, një studim i kryer nga shkencëtarët nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër dhe Imperial College London hetoi mënyrën në të cilën organet e financuara nga alkooli paraqesin informacione rreth konsumit të alkoolit gjatë shtatzënisë.

Ekipi vlerësoi faqet e internetit të 23 firmave të financuara nga industria e alkoolit, duke përfshirë Drinkaware në Mbretërinë e Bashkuar dhe DrinkWise në Australi, dhe 19 organizata të shëndetit publik, duke përfshirë zgjedhjet NHS dhe Zyrën qeveritare të Parandalimit të Sëmundjeve dhe Promovimin e Shëndetit.