Kosova në mesin e pavijoneve më të mira në Venedik

Kosova në mesin e pavijoneve më të mira në Venedik

Mënyra më e mirë për të marrë pulsin e artit bashkëkohor në mbarë botën mund të jetë duke vizituar pavionet kombëtare të Bienales së Venedikut. Duke përfaqësuar një “shumëllojshmëri të zërave”,  këto hapësira janë tokë  e riprodhueshme për artistët, për të adresuar gjendjen aktuale të vendeve të tyre dhe të botës në përgjithësi. Në top dhjetëshen e pavijoneve me të mira është zgjedhur edhe ai i Kosovës. Kosova iu është përgjigjur sfidës së kuratorëve që Bienalen e Venecias për vitin 2019 e kanë realizuar  pavijonin  “May you live in interesting time” (Të rroni në kohë interesante), shkruan  Insajderi.

Artistët po u dërgojnë mesazhe të bindshme duke inkurajuar komunitetin dhe duke treguar histori të freskëta e të ndjeshme në kujtimet e tyre.

Këtu, janë 10 pavionet më dinamike dhe magjepsëse në Arsenal dhe Giardini, në mesin e tyre edhe Kosova.

Australi

Angelica Mesiti, “Kuvendi”

Poloni

Roman Stańczak, “Fluturimi”

Përgatitur nga Łukasz Mojsak dhe Łukasz Ronduda

Giardini

 

Shtetet e Bashkuara

Martin Puryear, “Liberty / Libertá”

Përgatitur nga Brooke Kamin Rapaport

Giardini

Brazil

Bárbara Wagner dhe Benjamin de Burca, “Swinguerra”

Përgatitur nga Gabriel Pérez-Barreiro

Giardini

Francë

Laure Prouvost, “Deep See Blu që rrethon Ju / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre”

E kuruar nga Martha Kirszenbaum

Giardini

 

Kosovë

Alban Muja, “Albumi Familjar”

Përuruar nga Vincent Honoré

Arsenale


Gjatë Luftës së Kosovës në vitet 1998-99, fotografitë e refugjatëve të fëmijëve u bënë ballë konfliktit, fotografitë u shtypën në gazeta në mbarë botën.

Njëzet vjet më vonë, artisti Alban Muja i cili ishte gjatë luftës fëmijë refugjatë ka paraqitur disa nga ato imazhe  të cilat kanë tregime.Në pavionin e Kosovës, ai tregon tre video, emocionale që i paraprinë këtyre subjekteve, tani të rritur. Ata kujtojnë rrethanat e fotografive të tyre dhe reflektojnë mbi ndikimin që imazhet kishin në media – dhe mbi kuptimin kryesor të luftës.