Loja tradicionale e kosovarëve renditet në mesin e lojërave më të rrezikshme të botës

Loja tradicionale e kosovarëve renditet në mesin e lojërave më të rrezikshme të botës

Ngjitja në shilar, një nga lojërat tradicionale të rajonit të Rugovës në Kosovë, konsiderohet si njëra nga lojërat më të rrezikshme tradicionale të mbarë botës.

Kështu thuhet në një tekst të publikuar sot nga mediumi prestigjoz amerikan, Business Insider, i cili ka radhitur 16 prej lojërave më të rrezikshme të botës.

Në mesin e këtyre lojërave është një lojë tradicionale e Kosovës – ngjitja në shilar.

Këtë lojë tradicionale kosovare e ka listuar mediumi prestigjoz amerikan, Business Insider, si njërën prej lojërave më të rrezikshme. Mbahet gjatë javës së parë të gushtit dhe garuesit ngjiten në një dru shtatë metra të gjatë, pa asnjë vegël ndihmëse.

15 lojërat e tjera tradicionale, që konsiderohen si më të rrezikshmet në botë:

Në këtë listë hyn edhe një lojë tradicionale maqedonase. Në fshatin Studeniçan, pranë kryeqytetit të Maqedonisë, burrat mbulohen me vaj para se të konkurrojnë në garën tradicionale të mundjes.

Bavarezët përpiqen të tërheqin njëri-tjetrin përtej tavolinave si pjesë e kampionatit tradicional të tërheqjes së gishtit të vendit, të quajtur “Fingerhakeln”.

Një lojë ekspozitë e Maya Ball zhvillohet në Guatemala City, në Guatemala. Qëllimi i lojës së lashtë është që të godasë topin në një vrimë, në anën tjetër të murit.

Në rajonin e Osh të Kirgistanit, burrat në kalërim luftojnë njëri-tjetrin duke u përpjekur të mposhtin kundërshtarin e tyre gjatë lojërave të kuajve dhe festës së Kirgizit.

Loja tradicionale e Afrikës së Jugut e njohur si “Musangëe” i lejon djemtë fisit Venda të përleshen mes vete në gara me boks të zhveshur.

Sporti kombëtar i Afganistanit është “buzkashi”. Kalëruesit me kalë detyrohen të mbajnë një dhi kufome  pa kokë nga një skaj i stadiumit në tjetrin përderisa kundërshtarët përpiqen të vjedhin kafshën prej tyre.

Në versionin tradicionale të Maltës të “gostra”, të rinjtë, gratë dhe fëmijët duhet të shkallëzojnë një pol të ngjitur dhe të marrin një nga flamujt për të fituar shpërblime. Loja daton nga koha e mesjetës.

Në tre minuta, burrat nga Jiaxing, në provincën Zhejiang të Kinës, duhet të mundin një dem në tokë. Konkursi quhet “Guanniu”.

Pa marrë parasysh stuhisë së madhe të shiut, provinca Guizhou, Kinë, mban një garë varke me dragua gjatë Festivalit vjetor të Dragon Boat Festival, transmeton Insajderi.

Në “Shrove Tuesday” dhe Ash Wednesday në Anglinë qendrore, lojtarët në dy ekipe – poshtë dhe lart- goditën një top me gjatësi afro 5 kilometra, për ta goditur atë kundër një piedestali guri.

“Kabbadi kërkon që lojtarët të kapin kundërshtarët e tyre në fusha të caktuara në fushë, duke përsëritur me zë fjalën “Kabbadi”.

Në Kazakistan, gjuetarët më kalë shtyhen mes vetë me një copë lëkure të dhisë, duke u përpjekur që të mos prishet lëkura, më anën tjetër duke tërhequr kundërshtarët e tyre jashtë kalit. Loja është e njohur në të gjithë Azinë Qendrore.

Gjatë një ndeshje Lelo, një top 35 kile mbahet mbi kokë nga qindra pjesëmarrës në Shukhuti, Gjeorgji. Qëllimi është të lëvizni topin nga një fshat në tjetrin, ndërsa të gjithë pjesëmarrësit luftojnë për kontrollin mbi topin.

Ngjashëm, në Ashbourne, Britani, dy ekipet duhet të luftojnë për të lëvizur një top në bankën e tyre përkatëse të lumit Henmore. Qëllimet në bankat janë 7 kilometra larg. Çdo ekip ka nevojë për tre pikë për të fituar.

Sillja e djathit është një lojë e preferuar në Mbretërinë e Bashkuar dhe Zelandën e Re. Konkursi më poshtë zhvillohet në Gloucester, në Anglia jugore, duke filluar në një kodër shumë të pjerrtë.

Pjesëmarrësit vrapojnë me shpejtësi të madhe për të kapur pykën e rrokullisjes.

Në mënyrë të pashmangshme, ka lëndime.

Por, ashtu si të gjitha sportet e rrezikshme, ndjenja e fitores i gëzon të gjithë.