MOS hidhni ujë në një zjarr të yndyrës!

MOS hidhni ujë në një zjarr të yndyrës!

Mënyra më e mirë për të shmangur një zjarr të yndyrës është të mos ndodhë një i tillë. Ndërsa jeni duke gatuar, hidhni një sy vajit pasi mund të mbi-nxehet. Nëse vëreni tym, ulni nxehtësinë ose hiqeni tenxheren apo tiganin nga soba plotësisht. Tymi është një shenjë rreziku se një zjarr mund të ndizet, njofton Insajderi.

  • Nëse ndodh më e keqja dhe vaji juaj merr flakë, përdorni këshillat e mëposhtme:
  • Nëse zjarri është ende mjaft i vogël dhe përmbahet në një tenxhere, është e sigurt ta fikni vetë. Nëse tashmë është duke u përhapur në pjesë të tjera të kuzhinës, evakuoni.
  • Fikni burimin e nxehtësisë në sobë. Mos u mundoni ta lëvizni tenxheren sepse nuk duhet të derdhni ose spërkatni aksidentalisht vajin që digjet.
  • MOS hidhni ujë në zjarr! Meqenëse vaji dhe uji nuk përzihen, derdhja e ujit mund të shkaktojë spërkatjen e vajit dhe përhapjen e zjarrit edhe më keq. Në fakt, uji që avullon gjithashtu mund të mbajë grimca yndyre në të, të cilat gjithashtu mund të përhapin zjarrin.
  • Hiqni të gjithë oksigjenin nga flaka. Mund ta mbuloni me një tenxhere ose tigan tjetër. Mos e mbuloni me një kapak qelqi sepse kapaku i xhamit mund të copëtohet.
  • Nëse nuk mund ta mbuloni, hidhni shumë sodë buke mbi të.
  • Përdorni një zjarrfikëse kimike. Ekzistojnë lloje të ndryshme të fikësve. Jo të gjitha mund të përdoren në një zjarr yndyre, por shuarësi kimik ABC është më i miri.

Shpresojmë që kurrë të mos jeni në një situatë ku duhet të përdorni në të vërtetë këtë këshillë, por nëse ndodh, mos harroni të mbytni zjarrin me një tenxhere ose sodë buke dhe mos përdorni KURRË ujë! /Insajderi.com

Burimi: Safety Smart