Pesë shenja të kancerit të gjirit që shpesh nuk i vërejmë

Pesë shenja të kancerit të gjirit që shpesh nuk i vërejmë

Të gjithë flasin për rëndësinë e identifikimit të gungave në gjinj sa më shpejt të jetë e mundur. Por a e dini se ka një mori simptomash më pak të njohura të kancerit të gjirit që mund të mos shfaqen gjatë një testi me duar (prekje) ose mamografi?

  1. Rrrjedhje e thithkave

Rrjedhja e pazakontë nga thithkat mund të jetë tregues se diçka nuk shkon mirë në gji.

Sipas Marisa Weiss, MD, onkologe e gjirit dhe themeluese e BreastCancer.org, rrjedhja që është e përgjakur ose rozë dhe në përgjithësi vetëm në njërën anë mund të tregojë prezencën e kancerit në indin e gjirit, veçanërisht nëse është e vazhdueshme.

  1. Ndryshimet e lëkurës

Ndryshimet e lëkurës janë në të vërtetë një nga shenjat më të zakonshme më pak të njohura të kancerit të gjirit. Dallimet e lëkurës si trashja dhe ndryshimi i ngjyrës mund të tregojnë praninë e kancerit inflamator të gjirit.

  1. Formë e re ose rritje në madhësinë e gjoksit

Një gji i zmadhuar – veçanërisht nëse ënjtja është e izoluar në një gji – ose një ndryshim në formën e gjirit, mund të tregojë se ka probleme brenda indeve.

“Një formë e pazakontë ku kontura shtrembërohet dhe ka një fryrje në një pjesë të gjirit mund të jetë një shenjë e kancerit”, thotë Weiss.

“Mund të duket si një gungë, por gjithashtu mund të jetë thjesht një rajon i gjirit që ndihet më i fortë, edhe kur ju nuk mund të ndjeni një gungë brenda tij”, thotë ajo. “Shpesh bëhet më e theksuar kur lëviz në pozicione të ndryshme”.

  1. Thithkë e përmbysur

Një thithkë që duket e sheshtë ose e përmbysur, si dhe një thithkë që anon në një drejtim tjetër, mund të jetë një shenjë e kancerit të gjirit.

  1. Plagët dhe pikat e nxehta

Njollat e kuqe ose të nxehta në gji, ndonjëherë që mbulojnë tërë gjirin, si dhe plagët, mund të jenë një tregues i kancerit inflamator të gjirit.

Ndërsa njollat e kuqe ose të nxehta gjithashtu mund të tregojë se keni mastit – inflamacion i indeve të gjirit për shkak të infeksionit, më shpesh i përjetuar gjatë laktacionit – simptomat e mastititit shoqërohen zakonisht me ethe.

Njollat e kuqe ose të nxehta pa ethe që vazhdojnë dhe nuk përmirësohen mund të nënkuptojnë se kanceri i gjirit është i pranishëm. /Insajderi.com

Burimi: Health Line