Pse duhet të mbani shënime!

Pse duhet të mbani shënime!

n një korrelacion midis shënimeve dhe mendimit krijues.

Kreativiteti nuk është një fuqi mitike, ka të bëjë me shumë ide dhe i  bashkojë më të mirat së bashku.

Ku i regjistron dhe i plotëson këto ide? Shënime!

Të dy Richard Branson dhe Bill Gates, mendimtarë krijues të shquar, janë mbajtës të frikshëm të shënimeve.

Branson ofron një udhëzim të qartë, “Nuk ka rëndësi se si i regjistroni shënimet tuaja, për sa kohë që i  bëni.”

Marrja efektive e shënimeve ju ndihmon të mbani mend informacionin dhe ju ndihmon të kuptoni në lidhje me atë informacion.

Pasi të jenë krijuar, shënimet tuaja veprojnë si një rekord i të menduarit tuaj dhe ato gjithashtu sigurojnë materialin burimor për projektin tuaj të ardhshëm krijues ose biznes.

Marrja e shënimeve është një formë e specializuar e të shkruarit.

Ky artikull do t’ju ndihmojë të zhvilloni disa strategji për të përmirësuar komandën tuaj të një aftësie jetësore.

Shënimet rritin mirëkuptimin tuaj

Do të kuptoni me të vërtetë konceptet kur të keni marrë kohën për t’i përpunuar ato.

Kur bëni shënime po shndërroni një aktivitet pasiv, duke lexuar ose dëgjuar, në një proces aktiv.

Ju duhet të bëni diçka me informacionin që merrni.

Kur bëni shënimet tuaja, renditni, zgjidhni dhe kombinoni informacione të reja me njohuritë tuaja ekzistuese.

Të zbulosh se ku përshtaten idetë e reja me ato që tashmë e dini është se si të sintetizoni konceptet e panjohura në njohuritë tuaja të punës.

Studimet kanë treguar që të kuptuarit dhe kujtimi përmirësohen kur njerëzit bëjnë shënimet e tyre sesa mbështeten në materialet e dhëna nga të tjerët. Ky quhet “efekti i gjenerimit”.

Duke bërë shënime, ju e detyroni veten të ndërtoni një përfaqësim mendor konceptual të ideve me të cilat po merreni.

Ky proces ju ndihmon të kuptoni lëndën me të cilën po punoni.

Procesi i shkrimit të shënimeve dhe jo vetëm shënimeve, që ju ndihmon të merrni komandim të koncepteve të reja.

Si i bëni shënimet në praktikë kur mbani një libër ose dëgjoni një prezantim?

Përmblidhni, bëni pyetje, shënoni ku jeni dakord ose nuk jeni dakord.

Merrni idetë e autorit apo folësit; mos u pajto me pasivitet me gjithçka që hasni.

Jetë kritike. Duke punuar me ide të reja, do t’i kuptoni ato  dhe mangësitë e tyre.

Shënimet ndihmojnë kujtesën tuaj

‘Efekti i hapësirës’ është ideja që ju duhet të rishikoni idetë në mënyrë që t’i bëni ata të qëndrojnë në mendjen tuaj.

Ju nuk do të duhet të rilexoni një libër të tërë ose të rishikoni një leksion të tërë për të kujtuar idetë për një afat të gjatë.

Në vend të kësaj, ju mund të rishikoni shënimet tuaja për të rifreskuar idetë që keni hasur.

Kur i lexoni shënimet një ditë pasi t’i bëni ato, atëherë një javë më vonë, apo pas një muaji, ka shumë gjasa të mbani mend konceptet që keni hasur fillimisht.

Nëse kjo tingëllon si shumë punë, keni të drejtë.

Pra filtroni shkrimin dhe vetëm përpiquni të mbani mend gjërat që kanë rëndësi për ju.

“Sistemi Leitner” punon për këtë.

Merrni tre kuti: Kutia e parë përmban kartat e shënimeve për të cilat këshilloheni një herë në ditë; këshilloheni me kutinë e dytë një herë në javë; dhe ju konsultoheni me kutinë e tretë një herë në muaj.

Kur jeni njohur me një kartë, e zhvendosni atë në kutinë tjetër. Kur jeni të panjohur, e çoni kartolinën në një kuti më shpesh të konsultuar.

Opsionet dixhitale përfshijnë:

Çfarëdo opsioni që të miratoni, ndërtoni një zakon të rishikimit të shënimeve për të mbajtur koncepte të rëndësishme në kujtesën tuaj të punës.

Këtu është një tjetër postim në marrjen e shënimeve dixhitale, i cili ka të bëjë me atë se si të shfrytëzoni sa më shumë teknologjinë në shënimin tuaj duke marrë rrjedhën e punës.

Adoptoni sistemin tuaj të kujtesës dhe jini të qëllimshëm në ato që mësoni: mos u bëni vetëm flirte me ide të shkëlqyera, përfshini ato në manualin tuaj intelektual.

Shënimet janë një depo e të menduarit tuaj

Edhe nëse nuk bëni përpjekje për të angazhuar gjithçka në kujtesën tuaj afatgjatë, shënimet tuaja janë akoma të dobishme si biblioteka e referencës tuaj personale.

Kur duhet të kujtoni diçka që keni hasur para pak kohësh, mund të kaloni idetë kryesore duke parë shënimet tuaja.

Kjo është arsyeja pse shënimet e mira, gjithëpërfshirëse janë kaq të dobishme; ato janë një katalog i ideve më të mira që keni hasur dhe ato që keni menduar për to.

Depoja juaj e ideve është veçanërisht e dobishme kur mbani shënime dixhitale.

Shënimet e digjitalizuara mund të grupohen dhe etiketohen në mënyra të ndryshme, si dhe të kërkohen përmes pyetjeve të tekstit.

Shpesh, kam lexuar diçka në një kontekst të ndryshëm dhe kurrë nuk më ka rastisur që do të ishte e rëndësishme për projektin tim aktual.

Zbulimi i këtyre lidhjeve të papritura është, për mua, gëzimi i Devonthink. Do të thotë që unë mund t’i drejtohem shënimeve të mia sa herë që kam nevojë për frymëzim ose ide shtesë për të aplikuar në projektet e mia”, është shprehur ai.

Shënimet janë një burim për shkrimin tuaj

Kur keni marrë shënime të mira, gjithëpërfshirëse dhe keni përfshirë reagimin tuaj ndaj ideve, si dhe përmbledhje të përmbledhura të ideve kryesore, këto shënime janë të paçmueshme për veten tuaj.

Shënimet tuaja bëhen artifakte të vetme që mund të nxisin ide dhe zgjidhje për projektet dhe detyrat tuaja aktuale.

Duke lexuar një seri shënimesh të grupuara nga një temë apo temë e veçantë, mund të filloni të shihni se si një projekt krijues mund të marrë formë.

Nëse keni marrë shënime të mira, mund të shihni:

Aty ku jeni dakord dhe nuk jeni dakord me gjendjen e fushës,

Me cilat ide keni rënë dakord dhe pse,

Me cilat ide nuk u pajtove dhe pse,

Si idetë e ndryshme mund të forcohen apo dobësohen dhe pse.

Nëse bëni pyetjet e mësipërme ndërsa lexoni dhe shikoni materiale dhe shënoni përgjigjet tuaja, do të keni një koleksion të pasur material të mendimit.

Ky është drafti i parë jo vetëm i shkrimit, por çdo problem kompleks që hasni.

Me reagimet tuaja ndaj një numri burimesh të dokumentuara në këtë mënyrë, shënimet tuaja mund të jenë baza e projektit tuaj të ardhshëm.

Thjesht duhet të shtroni një pyetje dhe më pas të organizoni shënimet tuaja ekzistuese në një mënyrë të caktuar për të krijuar skicën e një përgjigjeje.

Ky postim i shkurtër shpresoj se do t’ju nxisë të zhyteni më thellë në aftësinë e marrjes së shënimeve.

Sa më shumë shënime me cilësi të lartë të keni, aq më kreativë mund të jeni sepse do të marrin pjesë edhe ide e koncepte me të cilat i kuptoni dhe jeni në gjendje të punoni.