Zbulohet vendbanimi 9 mijë vjeçar

Zbulohet vendbanimi 9 mijë vjeçar

Një vendbanim i madh prehistorik, i zbuluar pranë Jerusalemit nga arkeologët izraelitë ofron një pasqyrë të re mbi mënyrën se si u zhvilluan qytetërimet rreth fundit të epokës së gurit.

Metropoli 9 mijë vjeçar, i zbuluar gjatë një studimi përpara ndërtimit të një autostrade të re, është një nga më të mëdhenjtë e gjetur ndonjëherë, tha të martën Autoriteti i Izraelit i Antikave.

Skuadra vlerësonte se në atë vend jetonin 2.000 deri 3.000 njerëz, të cilët do të krahasonin një qytet sipas standardeve moderne. Qytetërimi antik është shtrirë në dhjetëra hektarë afër atij që sot është qyteti i Motzës, rreth pesë kilometra në perëndim të Jeruzalemit.

Para zbulimit, besohet gjerësisht se e gjithë zona ishte e pabanuar në atë periudhë, gjatë së cilës njerëzit po largoheshin nga gjuetia për mbijetesë në një mënyrë jetese më të sigurt që përfshinte bujqësinë.

“Ky është ndoshta gërmimi më i madh i kësaj periudhe kohore në Lindjen e Mesme, e cila do të lejojë hulumtimin për të avancuar hapa përpara, vetëm nga sasia e materialit që jemi në gjendje të kursejmë dhe ruajmë nga ky zbulim “, i tha Reuters Lauren Davis, një arkeolog me autoritetin e antikave të Izraelit, shkruan Top Channel.

“Gërmimet ekspozuan ndërtesa të mëdha, rrugica dhe vende varrimi, dëshmi për një nivel relativisht të avancuar të planifikimit”, tha autoriteti i antikave në një deklaratë.

Ekipi gjithashtu gjeti derdhjet e magazinimit që përmbanin sasi të mëdha bishtajore, veçanërisht thjerrëzat, fara e të cilave u ruajtën mrekullueshëm gjatë mijëvjeçarëve.

“Ky gjetje është dëshmi e një praktike intensive të bujqësisë”, sipas deklaratës. “Kafshët e gjetura në vend tregojnë se banorët e vendbanimit 9,000 -vjeçar u bënë gjithnjë e më të specializuar në mbajtjen e deleve, ndërsa përdorimi i gjuetisë për mbijetesë u zvogëlua gradualisht”.

Pjesë e zbulimit ishin edhe veglat e flintëve, duke përfshirë mijëra shigjeta, boshte për prerjen e drunjve, brinjëve dhe thika.