Zgjidhet misteri i “magjisë së dashurisë” egjiptiane?

Zgjidhet misteri i “magjisë së dashurisë” egjiptiane?

Shkencëtarët në një papirus të lashtë egjiptian, ku shfaqen krijesa që i ngjajnë zogjve, duket se kanë deshifruar “magjinë e dashurisë” rreth 1.300 vjeç.

“Tipari më i spikatur i letrës është imazhi i saj”, ka thënë Kors Doso nga Universiteti Julius Makimilians nga Wuerzburg në Gjermani, i cili botoi gjetjen në revistën “Journal of Coptic Studies”.

Letra e gjetur, e cila daton në periudhën e krishterë të historisë së Egjiptit, tregon një foto me dy krijesa me krahë – një me një sqep në gojën e tjetrit, dhe janë të lidhura, siç është thënë, diçka që mund të jetë një zinxhir, një lidhje apo organ seksual ndoshta mashkull, dhe në pjesën e përparme të trupit janë pupla ose peshore, transmeton KosovaPress.

“Nga pikëpamja e vëzhguesit, mund të themi se fotografia mund të përmirësojë aspektin efektiv të magjisë – klienti mund të mendojë se vizatimi i çuditshëm është shtesë mbresëlënëse në atmosferën e përgjithshme dhe përshtypjen që krijoi vetë rituali”, tha Doso.

Ai sugjeron që dallimet e vogla në paraqitjet e qenieve mund të tregojnë dallime të plota midis burrave dhe grave nga ana e djathtë. Rreth këtij vizatimi ka magji në gjuhën kopte, e cila është shkruar me ndihmën e alfabetit grek.

Doso thekson se me siguri magjitë janë përdorur kur dashuria është refuzuar apo edhe për “lulëzuar trekëndëshat e dashurisë”.

Në tekst për fat të keq ka mbijetuar vetëm në fragmente, në të cilat dallohen fjalët: “Unë ju bëj thirrje … që është Krishti, Perëndia e Izraelit …”, e ndjekur nga fjalët: “do të zgjidhet… çdo fëmijë i Adamit …”, që i referohet njeriut të parë në tokë që jetonte me Evën në Kopshtin e Edenit.

“Tekstet e krishterë letrare nga Egjipti që përmendin magjitë e dashurisë shpesh nënkuptojnë se nuk është problemi që gratë nuk dashurojnë burrin, por se ai nuk ka qasje në të, për shkak se vajza e re e pamartuar është ose ajo që mbron familjen, apo është e martuar tashmë me dikë tjetër”, thonë shkencëtarët.

Misteri që bart papirusi po bëhet më e thellë, veçanërisht pasi askush nuk e di se si u gjet në Universitetin Makuari në Australi. Në mënyrë të veçantë, në universitet janë vendosur rreth 900 dokumente dhe letra, të cilat kanë dokumentacionin e origjinës së tyre, me përjashtim të “magjisë së lashtë të dashurisë”.