Arkeologët zbulojnë një figurë mace dy mijë vjeçare në Peru

Arkeologët zbulojnë një figurë mace dy mijë vjeçare në Peru

Një figurë e madhe e maces e gdhendur në një kodër të thatë mbi dy mijë vjet më parë është zbuluar në jug të Perusë, sipas Ministrisë së Kulturës së vendit, transmeton Insajderi.

Gjeoglifi antik, i cili ka përmasat 37 metra (121 këmbë) të tëra, formon një pjesë të Nazca Lines, një koleksion me qindra vepra arti misterioz të gdhendura në një pllajë 250 milje në jug të kryeqytetit Lima, raporton CNN.

Macja bashkohet me një varg vizatimesh të tjera zoomorfe të gjetura në peizazhin e rajonit gjatë shekullit të kaluar, duke përfshirë përshkrimet e një zogu, një majmuni dhe një pelikani.

Zbulimi u bë gjatë punës së mirëmbajtjes në një pikë të favorshme për vizitorët në atë që tashmë është një destinacion i njohur turistik.

“Shifra ishte mezi e dukshme dhe ishte gati të zhdukej si rezultat i vendndodhjes së saj në një shpat mjaft të pjerrët dhe efekteve të erozionit natyror”, thuhet në njoftimin për shtyp të ministrisë.

Pasi ndërmorën punë pastrimi dhe konservimi, arkeologët zbuluan një seri vijash që ndryshonin në gjerësi nga 30 në 40 centimetra. Stili i veprës artistike sugjeron që ajo u krijua midis vitit 200 para Krishtit, në 100 para Krishtit, në periudhën e vonë të Paracas, tha ministria peruane e Kulturës. /Insajderi.com