Arrihet marrëveshje për kthimin e refugjatëve Rohingya

Arrihet marrëveshje për kthimin e refugjatëve Rohingya

Bangladeshi ka nënshkruar marrëveshje me Mianmarin për rikthimin e qindra-mijëra myslimanëve Rohingya, të cilët kanë ikur nga dhuna në shtetin Rakhine.

Detaje të marrëveshjes që është nënshkruar në kryeqytetin e Mianmarit, Naj Pi Tau, nuk janë bërë të ditura.

Bangladeshi ka thënë se ajo është “hapi i parë”, ndërsa Mianmari ka thënë se është i gatshëm t’i pranojë Rohingyat “sa më parë që të jetë e mundur”.

Agjencitë e ndihmës kanë shprehur shqetësim për rikthimin e detyrueshëm të Rohinya-ve nëse siguria e tyre nuk garantohet.

Myslimanët Rohingya janë një pakicë pa shtet, e cila për kohë të gjatë është përballur me përndjekje nga Mianmari, i njohur po ashtu si Birmani.

Mbi 400,000 Rohingya kanë ikur në Bangladesh qëkur ka shpërthyer dhuna në Rakhine në fund të gushtit.

Të mërkurën, sekretari amerikan i Shtetit, Rex Tillerson, ka thënë se veprimi i Qeverisë së Birmanisë kundër pakicës Rohingya përbën “spastrim etnik”.

Deklarata e tij është komenti më i fuqishëm i Uashingtonit mbi dhunën në Birmani.

“Pas një analize të kujdesshme dhe të plotë të fakteve në dispozicion, është e qartë se situata në Rakhine përbën spastrim etnik kundër myslimanëve Rohingya”, tha Tillerson.