Asnjeherë më parë nuk keni parë Diellin kaq afër

Fotografi të reja të Diellit të marra vetëm 77 milionë km nga sipërfaqja e tij janë pamjet më të afërta të kapura ndonjëherë nga kamera.

Asnjeherë më parë nuk keni parë Diellin kaq afër

Sateliti i Agjencisë Evropiane të Hapësirës (Esa) u dërgua në një raketë nga Cape Canaallel në SHBA në shkurt. Misioni i saj është të zbulojë sekretet e sjelljes dinamike të yllit tonë, shkruan BBC, transmeton Insajderi.

Emetimet e Diellit kanë ndikime të thella në Tokë që shkojnë përtej sigurimit të dritës dhe ngrohtësisë.

Different views

Shpesh, ato janë përçarëse; shpërthimet e grimcave të ngarkuara me fushat e tyre magnetike ‘hutojnë’ elektronikën në satelitë dhe degradojnë komunikimet radio.

SolO mund të ndihmojë shkencëtarët të parashikojnë më mirë këtë ndërhyrje.

“Situata e fundit me coronavirus ka vërtetuar se sa e rëndësishme është të qëndrosh i lidhur, dhe satelitët janë pjesë e kësaj lidhjeje,” tha Caroline Harper, drejtuese e shkencës hapësinore në Agjencinë e Hapësirës në Mbretërinë e Bashkuar. “Pra, me të vërtetë është e rëndësishme që të mësojmë më shumë rreth Diellit, në mënyrë që të parashikojmë motin e tij, motin e tij në hapësirë, në të njëjtat mënyra që kemi mësuar si të bëjmë (me motin) këtu në Tokë.”

Chromosphere

Orbiteri Diellor është vendosur në një seri rrotullimesh rreth Diellit që gradualisht do ta afrojnë atë akoma më shumë – në fund të fundit në një ndarje prej më pak se 43 milionë km. Kjo do ta vendosë SolO brenda orbitës së planetit Mërkuri. /Insajderi.com