Astronautët për herë të parë pjekin ushqim në hapësirë

Astronautët për herë të parë pjekin ushqim në hapësirë

Stacioni hapësinor ndërkombëtar kohët e fundit përhap erën e biskotave të pjekura – ushqimi i parë i pjekur në hapësirë.

Ëmbëlsirat u poqën në një furrë të veçantë në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor, por ende nuk janë testuar.

Astronautët bënë ëmbëlsira muajin e kaluar në një furrë të veçantë që mund të funksionojë edhe në një gjendje pa peshë – aty ku nuk ka gravitet.

Biskotat u vendosën më pas në çanta speciale dhe u kthyen në Tokë më 7 janar nga anija kozmike SpaceIx Dragons.

Qëllimi i eksperimentit, i cili u punua nga astronautët Luka Parmitano dhe Kristina Koh, ishte të studionte opsionet e ruajtjes së ushqimit për udhëtime të gjata në të gjithë zonën.

Pyetja kryesore, natyrisht, është – si duket shija? Epo, askush nuk e di ende.

Double Tree, një prodhues i brumit, tha se ëmbëlsirat “së shpejti do t’i nënshtrohen testimit shtesë nga shkencëtarët e ushqimit për të përcaktuar rezultatet përfundimtare të eksperimentit”.

Më pas do të jetë e qartë nëse është e sigurt të hani ëmbëlsira në hapësirë.

Përndryshe, nuk ishte e lehtë për t’i ruajtur ato – astronautët i pjekën për shtatë ditë për të përcaktuar temperaturën dhe kohën ideale të pjekjes. Sipas rezultateve, rezultatet do të ndihmojnë ekspertët ta bëjnë udhëtimin në hapësirë të gjatë më të këndshme në të ardhmen.