Astronomët zbulojnë një planet të ri në Rrugën e Qumështit

Astronomët zbulojnë një planet të ri në Rrugën e Qumështit

Astronomët kanë vërejtur një planet të ri “mashtrues” që noton nëpër galaktikën tonë, i cili nuk duket i lidhur me një yll. Me një masë diku midis asaj të Tokës dhe Marsit, planeti mendohet të jetë më i vogli i këtij lloji që është zbuluar.

Zbulimi vjen duke përdorur një teknikë të quajtur “mikrolenizim gravitacional”, e cila përfshin vëzhgimin e objekteve të planifikuara, siç është planeti – duke kaluar përpara yjeve të largëta. Objekti më i afërt zbulohet ndërsa përkulet dhe zmadhon dritën e yllit, një fenomen që zbulon gjithashtu karakteristika të tilla si masa e tij.

“Kur e pamë për herë të parë këtë ngjarje, ishte e qartë se ajo duhet të ishte shkaktuar nga një objekt jashtëzakonisht i vogël”, thotë Radoslaw Poleski, një studiues në Observatorin Astronomik të Universitetit të Varshavës, dhe bashkëautor i një studimi mbi zbulimin botuar në Astrophysical Journal Letters. “Ne mund të përjashtojmë planetin që të ketë një yll brenda rreth tetë njësive astronomike.” (Një njësi astronomike është distanca mesatare midis Tokës dhe diellit, rreth 93 milion milje.)

Gjetjet e bazuara në mikrolenizimin gravitacional janë të rralla, pasi ato varen nga fakti që teleskopi i astronomit është në një linjë gati të përsosur me objektin dhe yllin, shton Przemek Mroz, autori kryesor i studimit dhe një studiues postdoktoral në Institutin e Teknologjisë të Kalifornisë. “Nëse do të vëzhgonim vetëm një yll burimi, do të duhet të presim gati një milion vjet për të parë që mikrolenizohet burimi.”/Insajderi.com