Atletët rusë dhe bjellorusë u përjashtuan nga Lojërat Paralimpike Dimërore të Pekinit 2022

Atletët rusë dhe bjellorusë u përjashtuan nga Lojërat Paralimpike Dimërore të Pekinit 2022

Komiteti Ndërkombëtar Paraolimpik (IPC) tha të enjten se po ndalonte atletët rusë dhe bjellorusë nga Lojërat Dimërore Paralimpike të Pekinit 2022, të cilat fillojnë të premten, shkruan CNN.

“Në IPC ne besojmë shumë se sporti dhe politika nuk duhet të përzihen. Megjithatë, pa faj lufta tani ka ardhur në këto Lojëra dhe prapa skenave shumë qeveri po ndikojnë në ngjarjen tonë të dashur”, tha Presidenti i IPC Andrew Parsons në një deklaratë.

Ishte gjithashtu një çështje sigurie dhe sigurie, me situatën në fshatin e sportistëve duke u bërë “e paqëndrueshme” ndërsa tensionet përshkallëzohen, potencoi ai.

Ai tha se komitetet Paralimpike nga shumë vende kishin kërcënuar se nuk do të konkurronin dhe se nëse atletët rusë dhe bjellorusë lejohen të marrin pjesë, “kombet ka të ngjarë të tërhiqen” dhe “ne nuk do të kemi një lojë të qëndrueshme. Për atletët nga vendet e prekura, na vjen shumë keq që jeni prekur nga vendimet që qeveritë tuaja morën javën e kaluar për shkeljen e armëpushimit olimpik. Ju jeni viktima të veprimeve të qeverive tuaja”, tha ai.

Vendimi vjen më pak se një ditë pasi IPC fillimisht i lejoi atletët nga të dy vendet të garonin si  neutralë  nën flamurin Paralimpik dhe himnin Paralimpik. /Insajderi.com