Aung San Suu Kyi do të paraqitet në gjykatë brenda disa ditësh, thonë nga ushtria

Aung San Suu Kyi do të paraqitet në gjykatë brenda disa ditësh, thonë nga ushtria

Udhëheqësi i qeverisë ushtarake të Mianmarit, Gjenerali i Lartë Min Aung Hlaing ka thënë se udhëheqësja e shkarkuar Aung San Suu Kyi është e shëndetshme në shtëpi dhe do të paraqitet në gjykatë pas disa ditësh, në intervistën e saj të parë që nga përmbysja e saj në puçin e 1 shkurtit, trnamseton Insajderi.

Grushti i shtetit ka zhytur në kaos vendin e Azisë Juglindore. Aung San Suu Kyi, një laureate e Çmimit Nobel për Paqe për luftën e saj të gjatë kundër sunduesve të mëparshëm ushtarakë, është midis më shumë se 4,000 personave të arrestuar që nga grushti i shtetit, raporton Al Jazeera.

Ajo përballet me akuza që variojnë nga posedimi i paligjshëm i radiove radio dore-marrëse deri në shkeljen e ligjit të sekreteve shtetërore.

“Daw Aung San Suu Kyi është mirë me shëndet. Ajo është në shtëpinë e saj dhe e shëndetshme. Ajo do të përballet me gjykim në gjykatë brenda disa ditësh”, tha Min Aung Hlaing me lidhje video në një intervistë me transmetuesin në gjuhën kineze me bazë në Hong Kong Phoenix Television më 20 maj, në fragmente të lëshuara të shtunën.

Intervistuesi e pyeti atë që mendonte për performancën e Aung San Suu Kyi, 75 vjeçare, e cila admirohet gjerësisht në vendin me 53 milionë banorë për fushatën e saj që kishte sjellë reforma demokratike të parakohshme të cilat u ndërprenë nga grushti i shtetit.

“Ajo provoi gjithçka që mundej”, u përgjigj Min Aung Hlaing.

Ai përsëriti se ushtria kishte kapur pushtetin sepse kishte identifikuar mashtrim në një zgjedhje të fituar nga partia e Aung San Suu Kyi në nëntor – megjithëse akuzat e saj u refuzuan nga komisioni i atëhershëm i zgjedhjeve.

Ai tha se ushtria do të mbajë zgjedhje dhe ndryshimet e mundshme të kushtetutës ishin identifikuar dhe do të bëheshin nëse ato ishin “vullneti i popullit”.

Paraqitja e radhës në gjykatë e Aung San Suu Kyi do të zhvillohet të hënën në kryeqytetin Naypyidaw. Deri më tani ajo është shfaqur vetëm me lidhje video dhe ende nuk është lejuar të flasë drejtpërdrejt me avokatët e saj.

Qeveria ushtarake ka përmendur arsye sigurie për të mos lejuar që ajo të flasë me avokatët e saj privatisht pasi ushtria nuk ka vendosur kontrollin e vendit përballë protestave të përditshme, grevave dhe luftimeve të rinovuara me grupet rebele. /Insajderi.com