Australia po heton ushtarët e saj që dyshohen për krime lufte në Afganistan

Australia po heton ushtarët e saj që dyshohen për krime lufte në Afganistan

Ka “prova të besueshme” se ushtarët elitë australianë vranë në mënyrë të paligjshme 39 njerëz gjatë luftës në Afganistan, ka gjetur një raport i shumëpritur.

Forca australiane të mbrojtjes (FSHF) kanë lëshuar gjetjet nga një hetim katër-vjeçar mbi sjelljen e keqe nga forcat e saj.

Ai tha se 19 ushtarë aktualë ose ish-ushtarë duhet të hetohen nga policia për vrasjet e “të burgosurve, fermerëve ose civilëve” midis 2009 dhe 2013.

FSHZH fajësoi krimet në një “kulturë luftëtari” të pakontrolluar midis disa ushtarëve, raporton BBC, transmeton Insajderi.

Hetimi – kryer nga gjeneralmajor Drejtësia Paul Brereton – zhvilloi intervista me më shumë se 400 dëshmitarë.

Ushtarëve të vegjël u tha që të vrisnin së pari duke qëlluar të burgosur, në një praktikë të njohur si “gjakderdhje”;

Armë dhe sende të tjera u mbollën pranë trupave afganë për të mbuluar krimet.

Dy incidente shtesë mund të përbëjnë një krim lufte të “trajtimit mizor”.

Afganistani tha se ishte siguruar nga Australia se ishte i përkushtuar për të “siguruar drejtësinë”. /Insajderi.com