Azilkërkuesit nga tri vendet të cilët Gjermania kërkon t’i kthejë më shpejt

Azilkërkuesit nga tri vendet të cilët Gjermania kërkon t’i kthejë më shpejt

Qeveria gjermane ka kërkuar të përshpejtojë kthimin e azil kërkuesve me origjinë nga Algjeria, Maroku dhe Tunizia duke i regjistruar së bashku me Gjeorgjinë, si vende të sigurta, sipas një projektligji të miratuar sot nga ana e këshillit të ministrave.

Pasi projektligji i pare është hedhur poshtë nga Dhoma e Lartë e Parlamentit Bundesrat, qeveria gjermane ka bërë përpjekjen e dytë për këtë çështje, shkruajnë mediat amerikane përcjell Albinfo.ch.

Konkretisht, qeveria kërkon të përfshijë këto tre vende të Maghrebit dhe të ish-republikës sovjetike në listën e vendeve të ashtuquajtura “të sigurta”, ashtu si ka qenë rasti për vendet e Ballkanit, joanëtare të Bashkimit Europian.

Kjo do t’u mundësonte shërbimeve të imigracionit të refuzonin në mënyrë pothuajse automatike kërkesat për azil të shtetasve të këtyre vendeve, pa i motivuar këto refuzime.

Berlini e justifikon këtë vendim nga fakti se kërkesat për azil që vijnë nga këto vende janë refuzuar pothuajse të gjitha prej më shumë se 99% për Gjeorgjinë dhe Algjerinë.

Vetëm 2,7% e kërkesave të azilit për tunizianët dhe 4,1% për kërkesat e marokenëve kanë marrë një përgjigje pozitive nga autoritetet gjermane në 2017.