BE-ja 1 miliard euro ndihmë humanitare në Afganistan

BE-ja 1 miliard euro ndihmë humanitare në Afganistan

Bashkimi Evropian ka njoftuar për një paketë me vlerë 1 miliardë euro për ndihmë humanitare në Afganistan.

Paketa e re bazohet në 300 milionë euro të cilat ishin rënë dakord tashmë për të mbështetur popullsinë civile të vendit, për të mbrojtur të drejtat e njeriut dhe për të çuar përpara fushatën e vaksinimit të COVID-19.

Komisioni Evropian tani do të shtojë 250 milionë euro shtesë për qëllime të ngjashme.

Këto 550 milionë euro ndihmë do të kanalizohen përmes organizatave ndërkombëtare që punojnë brenda Afganistanit.

Pjesa e mbetur prej 450 milionë eurosh ende nuk janë caktuar për qëlllime konkrete.

Kriza humanitare në Afganistan.

Brukseli ka thënë se është gati të mobilizojë para për vendet fqinje, si Irani dhe Pakistani, për t’i ndihmuar ata të presin afganët e zhvendosur dhe të kundërshtojnë një rritje të re të aktivitetit terrorist dhe krimit të organizuar në rajon.

Ky plan mbështetës ende nuk është hartuar dhe do të varet nga evolucioni i situatës.

Deri më tani, asnjë lëvizje e madhe e njerëzve që largohen nga Afganistani nuk është zbuluar, por Bashkimi Evropian nuk dëshiron të rrezikojë të kapet në befasi.

Menjëherë pas rënies së Kabulit, ministrat kombëtarë nga 27 vendet anëtare ranë dakord të rrisin mbështetjen financiare për vendet fqinje për të shmangur përsëritjen e krizës së migrimit në 2015, kur më shumë se një milion azilkërkues, shumë prej të cilëve vinin nga Afganistani, papritmas mbërritën në kufijtë e jashtëm të BE -së.

Atëherë, blloku reagoi me ngut dhe kaotikisht, një skenar që institucionet e BE -së dhe kryeqytetet janë të prirur ta shmangin.

Linja aktuale e veprimit është e përqendruar në injektimin e mbështetjes direkte për OJQ -të brenda Afganistanit, si dhe për vendet fqinje, në mënyrë që të parandalohet një krizë humanitare dhe një kolaps total i ekonomisë së vendit, i cili potencialisht mund të çojë në një eksod masiv të afganëve drejt kontinentit. /Insajderi.com