Besëtytni të vjetra – Ç’bëjnë njerëzit nga e mbarë bota për një vit të ri sa më të mbarë?

Besëtytni të vjetra – Ç’bëjnë njerëzit nga e mbarë bota për një vit të ri sa më të mbarë?
Burimi i fotografisë: Iryna Veklich - Getty Images

Ndërsa nuk ka garanci se këto besëtytni popullore të Vitit të Ri nga e gjithë bota në të vërtetë do t’ju sjellin fat – ose para – sigurisht që nuk ka dëm nëse përpiqeni, shkruan Oprah Magazine, transmeton Insajderi.

Mbaj një valixhe bosh

Sipas USA Today, në Amerikën Latine, besohet se zvarritja e një valixheje (boshe) do të sjellë një vit plot aventura dhe udhëtime.

Bëni shumë zhurmë

Nëse keni menduar ndonjëherë pse mjetet piroteknike kanë tendencë të jenë të disponueshme në prag të Vitit të Ri, mund të mos jetë thjesht sepse janë zbavitës. Sipas njohurive nga e gjithë bota, tingujt e furishëm mund të largojnë shpirtrat e këqij (një shembull janë fishekzjarrët tradicionale të Vitit të Ri Kinez, që festohet tradicionalisht në fund të janarit ose në fillim të mesit të shkurtit). Pra, brohorisni, bërtisni, ndizni fishekzjarrë – për argëtim dhe fat.

Vish të brendshme të kuqe

Po kërkoni dashuri në Vitin e Ri? Konsideroni një palë të brendshme të kuqe. Supersticioni, i cili besohet se rrjedh nga Amerika Latine, sugjeron që të brendshmet e kuqe do t’ju sjellin dashuri pasionante.

Hani 12 kokrra rrush në mesnatë

Ndërsa shumica e amerikanëve e lidhin pragun e Vitit të Ri me meze të pakta dhe shampanjë, në Spanjë, tradita është të hani 12 rrush në mesnatë (natyrisht, vijon vera Cava). Në një ritual që daton në vitet 1880, sipas NPR, besohet se nëse mund të mbaroni 12 kokrrat e rrushit tuaj (një për çdo muaj të vitit) para se të bie ora 12:01, do të keni fat të mirë.

Pastroni shtëpinë tuaj

Legjenda në Kinë dhe Amerikën Latine thotë se akti i pastrimit largon negativitetin nga familja dhe jeta juaj, sipas New York Times.

Vendosni para në dorë në portofolin tuaj

Kjo besëtytni sugjeron që ta bësh këtë para mesnatës do të sjellë një vit prosperiteti.

Hapni dyert dhe dritaret e shtëpisë

Një besëtytni popullore në Filipine? Hapja e dyerve dhe dritareve pak para mesnatës që viti i vjetër të dalë jashtë e i riu të hyjë.

Puthni dikë në mesnatë

A po kërkoni fat në departamentin e dashurisë? Epo, atëherë rrëmbe dikë dhe jepi një puthje. /Insajderi.com