Beteja për Maribin: Qyteti i fundit në veri të Jemenit nën kontrollin e qeverisë

Beteja për Maribin: Qyteti i fundit në veri të Jemenit nën kontrollin e qeverisë

Në vijat e frontit në perëndim të Maribit, qyteti i fundit i madh nën kontrollin e plotë të qeverisë në veri të Jemenit, betejat janë ende të ashpra, transmeton Insajderi.

Rebelët Houthi, megjithë gjashtë vjet ndërhyrje ushtarake të udhëhequr nga sauditët për të kundërshtuar përpjekjen e tyre për marrjen e shtetit të Jemenit, janë në ofensivë, raporton Al Jazeera.

Nëse Maribi bie, kjo do të nënvizonte dështimin e sauditëve për të kapërcyer një grup të armatosur që u pa si një milici pro-iraniane në fillim të luftës.

Do të ishte gjithashtu katastrofike për një qeveri të Jemenit që ka luftuar për të shkelur autoritetin e saj edhe në territorin nominalisht nën kontrollin e saj ndërsa përballet me armiq nga brenda kampit anti-Houthi.

Megjithatë burra si Adel Al-Qardaie ende po luftojnë për qeverinë e Jemenit në Marib. Ushtari ka marrë pjesë në vijat e frontit kundër Houthis që nga viti 2015 – dhe e sheh atë si detyrën e tij patriotike.

“Marib nuk do të bjerë për shkak të dy milionë njerëzve që u larguan këtu nga i gjithë vendi, si dhe banorëve origjinalë të Marib”, i tha Al-Qardaie Al Jazeera në një pushim nga luftimet.

“Ata nuk do të lejojnë që ajo të bjerë. Marib është streha e fundit e atyre që janë shtypur nga Houthi. Ata do ta mbrojnë Maribin deri në personin e fundit”.

Al-Qardaie tha se situata në front po ndryshon vazhdimisht. Houthis kanë dërguar përforcime në guvernatorë që kur ofensiva e tyre e fundit në zonë filloi në fillim të shkurtit. Sidoqoftë, megjithë sukseset e hershme, ata nuk morën më shumë se rreth 30 km (19 milje) në perëndim të qytetit Marib dhe mbrojtjet qeveritare kanë mbajtur. /Insajderi.com