Biden publikon planin buxhetor për vitin 2022

Biden publikon planin buxhetor për vitin 2022

Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, ka publikuar buxhetin e parë vjetor si president – një plan shpenzimi prej $ 6tn (4.2tn) që përfshin rritje të madhe të taksave për amerikanët më të pasur.

Propozimi i parakolpit do të përfshijë programe të reja të mëdha sociale dhe investime në luftën kundër ndryshimit të klimës.

Por, ka nevojë për miratim nga Kongresi, ku senatori republikan Lindsey Graham e dënoi atë si “tepër të shtrenjtë”.

Sipas planit, borxhi do të arrinte 117% të PBB deri në 2031, duke tejkaluar nivelet gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Kjo do të ishte përkundër të paktën $ 3tn në rritjen e propozuar të taksave për korporatat, fitimet e kapitalit dhe grupin më të lartë të tatimit mbi të ardhurat.

Ish Presidenti Donald Trump, një republikan, gjithashtu rriti deficitin çdo vit që ishte në detyrë, dhe propozimi i tij përfundimtar i shpenzimeve vjetore kishte një çmim prej $ 4.8 tn.

Buxheti i Biden përfshin një kërkesë $ 1.5tn për shpenzime operative për Pentagonin dhe departamentet e tjera qeveritare. Ai gjithashtu përfshin dy plane që ai ka reklamuar më parë: planin e tij të punës 2.3tn dollarë dhe një plan familjarësh 1.8tn dollarë.

Biden, një demokrat, tha se buxheti i tij “investon drejtpërdrejt në popullin Amerikan dhe do të forcojë ekonominë e kombit tonë dhe do të përmirësojë shëndetin tonë fiskal afatgjatë”. /Insajderi.com