Bie shkalla e fertilitetit në nivel global

Bie shkalla e fertilitetit në nivel global

Rënia e niveleve të fertilitetit do të thotë që pothuajse se në çdo vend mund të jetë pakësuar popullsia deri në fund të shekullit, shkruan BBC, transmeton Insajderi.

Dhe 23 kombe – përfshirë Spanjën dhe Japoninë – pritet të shohin që popullsia e tyre të përgjysmohet deri në vitin 2100.

Vendet gjithashtu do të plaken në mënyrë dramatike, me aq shumë njerëz që mbushin 80 vjeç, ndërsa fëmijë lindin.

Çfarë po ndodhë?

Shkalla e pjellorisë – numri mesatar i fëmijëve që një grua lind – po bie.

Nëse numri bie nën përafërsisht 2.1, atëherë madhësia e popullsisë fillon të bjerë.

Në vitin 1950, gratë kishin një mesatare prej 4.7 fëmijë në jetën e tyre.

Studiuesit e Institutit të Universitetit të Uashingtonit për Metrikat e Shëndetit dhe Vlerësimin e Shëndetit treguan se shkalla e pjellorisë globale gati është përgjysmuar në 2.4 në 2017 – dhe studimi i tyre, botuar në Lancet, parasheh që do të bjerë nën 1.7 deri në 2100. /Insajderi.com