Bill Gates paralajmëron për 10 milionë vdekje, nëse coronavirusi përhapet në Afrikë

Bill Gates paralajmëron për 10 milionë vdekje, nëse coronavirusi përhapet në Afrikë

Bill Gates ka paralajmëruar se coronavirusi në Afrikë mund të mposhtë shërbimet shëndetësore dhe të shkaktojë një pandemi që mund të shkaktojë 10 milionë vdekje.

Themeluesi i Microsoft po fliste në takimin e AAAS (Shoqata Amerikane për Përparimin e Shkencës) në Seattle vetëm disa orë para se rasti i parë i prekur nga coronavirusi të konfirmohej në Kajro, Egjipt.

Tani ekziston frika se sëmundja mund të përhapet në Afrikë ku mund të shkaktojë një shpërthim të pakontrollueshëm, me shërbime shëndetësore të paafta për të monitoruar ose kontrolluar virusin.

Gates tha: “Dua të flas për një temë të veçantë, që është kjo epidemi e fundit e coronavirusit. Kjo është një sfidë e madhe, ne gjithmonë e kemi njohur potencialin për një sëmundje të pandemisë të shkaktuar natyrshëm, ose e shkaktuar me dashje, dhe kjo është një nga gjërat e pakta që mund të prish sistemet shëndetësore dhe ekonomitë dhe të shkaktojë më shumë se 10 milionë vdekje – ndoshta edhe më shumë”.

“Kjo mund të jetë e vërtetë, veçanërisht nëse përhapet në zona si Afrikë dhe disa vende tjera të Azisë, dhe kjo mund të jetë shumë më dramatike”.

“Ne jemi duke bërë gjithçka për të siguruar mjetet për të bërë diagnozën dhe për të siguruar vaksina, për të siguruar terapeutikë dhe shpresojmë ta përmbajnë këtë epidemi, por është potencialisht një situatë shumë e keqe”, u shpreh Gates, përcjell Telegrafi.

Gates tha që coronavirusi është më shqetësues sesa Ebola sepse edhe pse shkalla e vdekjes nuk është aq e lartë, ajo përhapet shumë më shpejt.

“Ebola ishte e tmerrshme, por nuk është si një grip rrufeje”, tha ai.