Bisedimet bërthamore të Iranit do të vazhdojnë mes shenjave të ‘progresit’

Bisedimet bërthamore të Iranit do të vazhdojnë mes shenjave të ‘progresit’

Një raund tjetër bisedimesh në Vjenë për të rivendosur marrëveshjen bërthamore të Iranit 2015 me Fuqitë Botërore ka përfunduar në një shënim shpresëdhënës ndërsa palë të ndryshme thanë se po bëhet përparim, transmeton Insajderi.

Komisioni i Përbashkët i Planit të Përbashkët të Përgjithshëm të Veprimit (JCPOA) u mblodh të shtunën në kryeqytetin austriak me negociatorët kryesorë nga Irani, Kina, Rusia, Gjermania, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar, raporton Al Jazeera.

Përfaqësuesit nga Shtetet e Bashkuara, të cilat lanë marrëveshjen në 2018 dhe vendosën sanksione të njëanshme mbi Iranin, ishin përsëri në një hotel tjetër me Evropianët që lëviznin vajtje-ardhje midis tyre dhe përfaqësuesve të tjerë.

Pas bisedimeve, negociatori i lartë i Iranit tha se një “mirëkuptim i ri” duket se po formohet midis të gjitha palëve si rezultatet e punës së bërë nga dy grupe pune – një për të përcaktuar se çfarë sanksionesh duhet të heqin SHBA dhe një për të përcaktuar se çfarë masash bërthamore Irani duhet të marrë – u rishikuan.

“Tani ka një pamje të përbashkët të qëllimit përfundimtar midis të gjitha palëve dhe rruga që duhet të ndiqet është pak më e njohur”, tha Abbas Araghchi, zëvendës Ministri i Jashtëm i Iranit dhe një negociator veteran. “Megjithëse nuk do të jetë një rrugë e lehtë. Ka disa ndryshime serioze që do të duhet të zgjidhen”, shtoi ai.

Araghchi tha se bisedimet tani kanë arritur një fazë ku të gjitha palët mund të punojnë për një tekst të përbashkët. Ai tha se Irani ka hartuar një tekst, si për heqjen e sanksioneve ashtu edhe për masat bërthamore, që do të veprojë si bazë për një marrëveshje përfundimtare.

Enrique Mora, zëvendës shefi i politikës së Jashtme të Bashkimit Evropian, tha në një cicërimë pas takimit të Komisionit të Përbashkët se “është bërë përparim” në atë që është një detyrë e vështirë dhe më shumë punë duhet, por “të gjithë janë të përkushtuar në të njëjtin objektiv” të SHBA që bashkohet përsëri me marrëveshjen. /Insajderi.com