Bota duhet të parandalojë një Luftë të re të Ftohtë

Bota duhet të bëjë gjithçka mundet për të parandaluar një Luftë të re të Ftohtë, ka paralajmëruar shefi i KB, ndërsa hapi një asamble të përgjithshme të vendosur për t'u dominuar nga tensionet ShBA-Kinë dhe pandemia Covid-19.

Bota duhet të parandalojë një Luftë të re të Ftohtë

Sekretari i Përgjithshëm António Guterres tha se bota po lëviz në një “drejtim të rrezikshëm”, duke folur për thyerjen e krijuar nga “dy ekonomitë më të mëdha”, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Të dy Presidenti i SHBA Donald Trump dhe Kina Xi Jinping do të flasin më vonë. Asambleja e këtij viti kryesisht po mbahet virtualisht.

Normalisht, selia e KB do të mbushej me udhëheqës botërorë dhe përfaqësues të tyre, të cilët përdorin rastin për të folur për arritjet e tyre dhe për të biseduar me rivalët e tyre, thonë korrespondentët.

Në vend të kësaj, figura si presidenti amerikan dhe kinez kanë dhënë fjalime të para-regjistruara.

Në fjalimin e tij në ndërtesën e KB në New York, Guterres tha: “Ne po lëvizim në një drejtim shumë të rrezikshëm.

“Bota jonë nuk mund të përballojë një të ardhme ku dy ekonomitë më të mëdha e ndajnë globin në një thyerje të madhe – secila me rregullat e veta tregtare dhe financiare dhe kapacitetet e internetit dhe inteligjencës artificiale.”

ShBA dhe Kina janë në mosmarrëveshje për një numër çështjesh, nga tregtia te pandemia e Coronavirusit.

Për shpërthimin e pandemisë, Guterres tha: “Pandemia është një krizë ndryshe nga çdo tjetër që kemi parë ndonjëherë. Por është gjithashtu një lloj krize që do të shohim në forma të ndryshme përsëri dhe përsëri. Covid-19 nuk është vetëm një thirrje për zgjim, është një provë veshjesh për botën për sfidat që do të vijnë.” /Insajderi.com