Buxheti i BE bllokohet nga Hungaria dhe Polonia

Buxheti i BE bllokohet nga Hungaria dhe Polonia

Hungaria dhe Polonia kanë bllokuar miratimin e buxhetit të BE mbi një klauzolë që lidh financimin me respektimin e shtetit të së drejtës në bllok.

Paketa përfshin 750 miliardë euro (673 miliardë funte; 888 miliardë dollarë) për një fond të rimëkëmbjes Covid.

Ambasadorët e 27 vendeve anëtare që u takuan në Bruksel nuk ishin në gjendje të miratonin buxhetin sepse të dy vendet vunë veton e tij.

Hungaria dhe Polonia janë kritikuar për shkeljen e standardeve demokratike të parashikuara në traktatin themelues të BE.

BE aktualisht po heton të dy vendet për minimin e pavarësisë së gjykatave, mediave dhe organizatave joqeveritare. Klauzola kërcënon t’u kushtojë atyre miliarda euro në fondet e BE-së.

Shtetet e BE kishin rënë dakord mbi buxhetin prej 1.1tn € për 2021-2027 dhe paketën stimuluese të Covid pas një samiti katër-ditor maratonë në korrik./Insajderi.com

BBC News