Coronavirus detyron meksikanët të festojnë më herët “Ditën e të Vdekurve”

Coronavirus detyron meksikanët të festojnë më herët “Ditën e të Vdekurve”

Meksikanët këtë vit u bënë nderimet e tyre herët për të dashurit e tyre të larguar nga kjo botë, njofton Insajderi.

“Dita e të Vdekurve” është traditë festive që tërheq mijëra njerëz në varrezat dhe sheshet publike në të gjithë Meksikën, shumë të veshur si skelete, për të vizituar në varret dhe për të dekoruar altarë me kafka sheqeri dhe foto të miqve dhe të afërmve të vdekur.

Por në një përpjekje për të përmbajtur përhapjen e coronavirusit, autoritetet e qytetit kanë urdhëruar që varrezat të qëndrojnë të mbyllura për “Ditën e të Vdekurve” këtë vit, duke bërë që Meksikanët të paraqiten më herët për këtë ritual.

Në Panteonin Xilotepec në juglindje të qytetit të Meksikës, Maura Medina, lustroi një kryq duke zbukuruar varrin e burrit të saj, i cili vdiq dhjetorin e kaluar. Dy vajzat e tyre mbollën marigoldë të artë të ndritshëm, lulja tradicionale e festës.

“Jam i lumtur që erdha ta shoh”, tha plaku Medina. “Tani ndihem shumë në paqe.”, shtoi ai.

Vetëm tre persona për familje mund të hyjnë në varreza, ku shenjat paralajmërojnë: “Kujdes, po hyni në një zonë të lartë ngjitëse”.

Kryebashkiakja i Qytetit të Meksikës Claudia Sheinbaum, i cili doli pozitiv për COVID-19 këtë javë, nxiti publikun të shënojë “Ditën e të Vdekurve” në shtëpi dhe të qëndrojë larg nga 120 varrezat e kryeqytetit. “Le të mos e ulim rojën tonë”, shkroi ajo në Twitter./Insajderi.com.