Danimarka do ndaloj vaksinën AstraZeneca, por shqyrton që të shpërndahen në vendet e varfëra

Danimarka do ndaloj vaksinën AstraZeneca, por shqyrton që të shpërndahen në vendet e varfëra

Autoriteti Shëndetësor Danez dhe Instituti Shtetëror i Serumit kanë njoftuar të mërkuren e 14 prillit se Danimarka  të tërheqë plotësisht vaksinën AstraZeneca nga programi i saj i vaksinimit për shkak të shqetësimeve mbi efektet e mundshme anësore të rralla, por serioze, përcjell Insajderi.

Danimarka është i vetmi vend në botë deri më tani që ka marrë këtë vendim.

Reuters njoftoi se si Letonia ashtu edhe Republika Çeke kanë shprehur interesin e tyre në blerjen e dozave AstraZeneca të Danimarkës, ndërsa Drejtori i OBSH-së për Evropën Hans Kluge u tha gazetarëve se vendi Nordik po shqyrton opsionet për ndarjen e vaksinave të AstraZeneca me kombet më të varfra

Kalendari i vaksinimit është tërhequr prapa si rezultat me grupet me përparësi më të ulët, ndërsa, tani nuk pritet të vaksinojnë plotësisht deri në fund të gushtit.

Kjo ndërprerje u bë pas dy rasteve të mpiksjes së gjakut, njëra prej të cilave ishte fatale, lidhur me vaksinat AstraZeneca në Danimarkë pasi më shumë se 140,000 njerëz morën goditjen e bërë nga prodhuesi i ilaçeve anglo-suedeze.

Njerëzve që kanë marrë një dozë të parë të vaksinës AstraZeneca në Danimarkë tani do t’u ofrohet një vaksinë alternative, ka konfirmuar Autoriteti Danez i Shëndetësisë.

Partia Libertarian Aleanca Liberale u ka bërë thirrje qytetarëve t’u jepet mundësia të zgjedhin nëse duan vaksinën.

“Danezët janë të rritur, njerëz me pëlqim që janë të aftë të marrin këtë lloj vendimi mbi baza të informuara. Kjo do t’u jepte individëve të vaksinuar individualë më shumë liri dhe shoqërisë një rrugë më të shpejtë për rihapjen, “shkroi kreu i partisë Alex Vanopslagh në Twitter.

Vaksina është përdorur gjerësisht për të inokuluar punonjësit e sektorit shëndetësor duke përfshirë mjekë, infermierë dhe punonjës të kujdesit shoqëror. Ata tani kanë mbetur të pasigurt se kur do të vaksinohen ose do të marrin një vaksinë tjetër, në rastin e atyre që kanë bërë tashmë dozën e tyre të parë. /Insajderi.com