Disformia e trupit: Bigorexia po bëhet si shkas për depresion

Disformia e trupit: Bigorexia po bëhet si shkas për depresion

Dismorfia e trupit në disa burra të rinj muskuloz po i bën ata të shohin veten e tyre të vogël, duke çuar në depresion dhe abuzim me steroide, ka thënë një ekspert.

“Bigorexia” – e kundërta e anoreksisë – i sheh njerëzit të përpiqen të jenë më të mëdhenj.

Dr Rob Ëillson tha se edhe kukullat e aksionit “kanë ndryshuar për të qenë më të mëdha”.

Chris, nga Uellsi Jugor, i cili ka bigoreksi dhe ka marrë steroide për rreth 17 vjet së bashku me stërvitjen me peshë, tha që presioni për të qenë i madh ishte “me të vërtetë i frikshëm”.

Dismorfia e trupit është një gjendje e shëndetit mendor ku një person kalon shumë kohë duke u shqetësuar për defektet në pamjen e tyre të cilat shpesh janë të padukshme për të tjerët.

Dr Willson, një administrator i besueshëm i Fondacionit të Çrregullimit Dysmorphic të Trupit, tha: “Ne po shohim një fiksimin e burrave në media për të kaluar nga një fizik i dobët, për t’u përqëndruar në sa më shumë muskuj”.

Chris – që nuk është emri i tij i vërtetë, thotë: “Kur shikoj në palestër tani, ka shumë 16 ose 17 vjeç në substanca si steroid – është gjëja kryesore për shkak të presionit nga gjëra të tilla si mediat sociale të jenë të mëdha. Është vërtet e frikshme ”.

Ai tani është i shqetësuar për efektet në shëndetin e tij afatgjatë sepse tani ai ka një familje, por tha që kur ishte më i ri, ai thjesht donte trup më të madh.

Dr Willson ka frikë se një në 10 burra që trajnohen në palestra në Mbretërinë e Bashkuar mund të ketë këtë gjendje, gjë që ai tha se mund të çojë në depresion dhe abuzim me steroide në raste ekstreme.

Por pasi të shkosh në palestër është një gjë e shëndetshme për të bërë, njerëzit me këtë problem ka më pak të ngjarë të ngrenë shqetësime, ose të tjerët mund të humbin shenjat paralajmëruese, shtoi ai.

Simptomat përfshijnë “shqetësimin për më shumë se një orë në ditë për imazhin e trupit, ose ushtrimet me një kosto, të tilla si të shkuarit në palestër në vend të shoqërimit ose arsimimit”./Insajderi.com

BBC News