Dita e tetë e lufitmeve Ukrainë-Rusi: Mijëra protestues rusë janë arrestuar – flasin studentët dhe intelektualët

Dita e tetë e lufitmeve Ukrainë-Rusi: Mijëra protestues rusë janë arrestuar – flasin studentët dhe intelektualët

Tasya, 19, qëndroi me miqtë e saj në një mëngjes të ftohtë në Shën Petersburg, ndërsa ata iu bashkuan thirrjeve të protestuesve kundër pushtimit rus të Ukrainës: “Nyet Voine!” (“Jo luftës!”), shkruan CNN.

“Është gjithmonë më e sigurt të qëndrosh së bashku me të tjerët, të shikosh mbi supe, në rast se duhet të vraposh”, tha Tasya, e cila kërkoi që mbiemri i saj të mos përdoret për sigurinë e saj. Në një moment, Tasya tha se miqtë e saj u larguan nga protesta për të shkuar në shtëpi ose diku tjetër për t’u ngrohur, duke e lënë atë të qëndronte vetëm në rrugë. Më pas një grup policësh kaluan pranë meje dhe papritmas njëri prej tyre më shikoi dhe më pas u kthyen, shkuan drejt meje dhe më ndaluan,” tha ajo për protestën e 24 shkurtit.

Protestat po vazhdojnë në të gjithë Rusinë, ndërsa qytetarët e rinj, së bashku me të moshës së mesme dhe madje edhe të pensionistëve, dalin në rrugë për të folur kundër një konflikti ushtarak të urdhëruar nga Presidenti i tyre – një vendim në të cilin, ata pretendojnë se nuk kishin fjalë.

Tani ata po gjejnë zërin e tyre. Por, autoritetet ruse synojnë të mbyllin çdo mospajtim publik kundër sulmit në Ukrainë. Policia i shtyp demonstratat pothuajse aq shpejt sa ato shfaqen, duke tërhequr zvarrë disa protestues dhe duke dhunuar të tjerët.

Intelektualët flasin: Anëtarët e “inteligjencës” ruse – akademikë, shkrimtarë, gazetarë dhe të tjerë – kanë lëshuar thirrje publike që dënojnë luftën, duke përfshirë një “letër të hapur” të rrallë drejtuar Putinit të nënshkruar nga 1,200 studentë, fakultet dhe stafi i Universitetit MGIMO, prestigjioz. Instituti Shtetëror i Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Moskë, i lidhur me Ministrinë e Punëve të Jashtme, i cili prodhon pjesën më të madhe të qeverisë ruse dhe elitën e shërbimit të jashtëm.

Nënshkruesit deklarojnë se janë “kategorikisht kundër veprimeve ushtarake të Federatës Ruse në Ukrainë”.

“Ne e konsiderojmë moralisht të papranueshme të qëndrojmë mënjanë dhe të heshtim kur njerëzit po vdesin në një shtet fqinj. Ata po vdesin për fajin e atyre që preferuan armët në vend të diplomacisë paqësore,” thuhet në letër.