Djajtë tasmanian kthehen në natyrën e egër të Australisë

Djajtë tasmanian kthehen në natyrën e egër të Australisë

Djajtë e Tasmanisë janë rikthyer në natyrën e Australinë për herë të parë në 3,000 vjet.

Grupet e ruajtjes lëshuan 26 nga gjitarët në një vend të shenjtë në Barrington Tops, në veri të Sidneit, shkruan BBC, raporton Insajderi.

Është menduar se një kope e qenve të egër australian ndihmuan në zhdukjen e tyre në këtë kontinent.

Disa prej tyre ende kanë mbetur në ishullin e Tasmanisë, por numri i tyre është zvogëluar gjatë dy dekadave të fundit.

Djalli Tasmanian, i klasifikuar si i rrezikuar, e merr emrin nga zhurma e tij e lartë dhe është i njohur për luftimet për kufomat e kafshëve, të cilat i bluan me forcën thërrmuese të kockave të nofullave të saj.

Ekspertët e kafshëve thonë se ato nuk paraqesin kërcënim për njerëzit apo bujqësinë.

Grupi i ruajtjes Aussie Ark punoi me grupe të tjera kafshësh për të lëshuar djajtë e Tasmanisë në vendin e shenjtë të rrethuar me 1000 hektarë. Kafshët janë vendosur në këtë për të zhvilluar aftësitë e tyre për të mbijetuar. Ata nuk kanë ushqim, ujë ose strehim.

Grupi i parë prej 15 vetash u la i lirë në mars. Pasi kafshët treguan shenja zhvillimi në mjedisin e tyre, 11 të tjerë u lëshuan në shtator.

Djajtë e rinj dhe të shëndetshëm tasmanian u zgjodhën me shpresën se do të ishin gati për sezonin e shumimit, i cili do të fillonte në shkurt.

“Ata janë të lirë. Ata janë atje”, tha Tim Faulkner, presidenti i Aussie Ark, për National Geographic. “Ne kemi disa mjete themelore për t’i vëzhguar ata. Por në thelb, tani u takon djajve të bëjnë atë që bëjnë ata.”

40 të tjerë janë vendosur të lirohen në shenjtëroren gjatë dy viteve të ardhshme./Insajderi.com