Dyshohet se supa e lakuriqëve në Kinë ka përhapur Koronavirusin (VIDEO)

Dyshohet se supa e lakuriqëve në Kinë ka përhapur Koronavirusin (VIDEO)

Një grup shkencëtarësh kinezë raportuan sot se burimi i mundshëm i virusit vdekjeprurës, Koronavirus, janë disa gjitarë, bazuar në analizën gjenetike.  Sidoqoftë, disa fotografi të publikuara nga një restorant kinez tregojnë se këta gjitarë janë në menynë e tij dhe njerëzit i konsumojnë.

Gjetjet e shkencëtarëve u botuan Journal of Medicalology dhe raportojnë se personat e infektuar ishin të ekspozuar ndaj specieve të ndryshme të egra përfshirë edhe gjitarët që po dyshohet se janë burim i virusit, si dhe disa nga kafshë tjera si gjarpërinjtë apo shpendët, njofton Klan Kosova.

 

Një analizë e detajuar që zbuloi se është një lloj i ri i virusit që është përzierje e dy koronavirusëve tjerë: njëri vjen nga lakuriqi dhe tjetri nga një burim i panjohur. Ky grup paraqiti prova se virusi para se të kalonte tek njerëzit ishte i pranishëm te një specie, bazuar në shenja të caktuara biologjike në proteinat sipërfaqësore të virusit. Këto proteina janë ato që lejojnë që viruset të kalojnë lehtësisht qelizat njerëzore.

Kështu që sipas shkencëtarëve, në një moment ky virus nga disa gjitarë ka kaluar tek gjarpërinjtë dhe është përshtatur mirë e tij imunitar. Më vonë, njerëzit në tregun e Wuhan ose duke i prekur ose ngrënë mish gjarpri u infektuan.

Por imazhet që shfaqen nga Wuhan dhe të publikuara nga Daily Star Online, ofrojnë një shpjegim tjetër, madje edhe më të rëndë. A mund të ketë ndodhur që virusi ka kaluar drejtpërdrejt te njerëzit nga lakuriqët?

Supë du jour

Kultura të ndryshme hanë ushqime ekzotike dhe kinezët janë të njohur për disa mishra që shumë të tjerë i bëjnë të vjellin. Por supë me lakuriq?! Çuditërisht është shumë e popullarizuar në Kinë dhe konsiderohet një delikatesë atje.

Pamjet e publikuara nga qyteti që u përhap virusi tregojnë për këtë supë ku është i zier një lakuriq në pjatë. Ndërsa, një video tjetër tregon një vajzë duke futur tërë krijesën në gojë ndërsa drekon me miqtë.

Nëse lakuriqi ishte konsumuar nga njerëzit, ky është një burim i mundshëm i virusit që arrin te njerëzit, pasi disa organe po krijojnë baza për viruse.