Fajësohet Trump-i për rënien e Afganistanit në duart e telebanëve

Fajësohet Trump-i për rënien e Afganistanit në duart e telebanëve

Zyrtarë të lartë të mbrojtjes amerikane kanë thënë se marrja e Afganistanit nga talebanët mund të gjurmohet në një marrëveshje midis grupit dhe administratës Trump.

E ashtuquajtura marrëveshje e Dohas u nënshkrua në shkurt 2020 dhe caktoi një datë që SHBA të tërhiqte trupat e saj.

Gjenerali Frank McKenzie tha se marrëveshja kishte një “efekt vërtet të dëmshëm” për qeverinë dhe ushtrinë afgane.

Sekretari i Mbrojtjes Lloyd Austin u pajtua, duke thënë se marrëveshja kishte ndihmuar talebanët të bëheshin “më të fortë”.

Përveç përcaktimit të një date tërheqjeje, marrëveshja e Dohas përfshinte detyrime të gjera ndaj talebanëve për të ndërmarrë hapa për të parandaluar grupet si al-Kaeda që të kërcënonin sigurinë e SHBA dhe aleatëve të saj.

Marrëveshja Doha mes SHBA-ve dhe talebanëve

Pas zgjedhjes së tij, Presidenti amerikan Joe Biden vazhdoi planin për tërheqje, por me një datë përfundimi më 31 gusht, në vend të majit.

Zyrtarët e mbrojtjes amerikane i bënë komentet të mërkurën në dëshminë e Komitetit të Shërbimeve të Armatosura të Dhomës së Përfaqësuesve.

Presidenti amerikan, Joe Biden

Seanca po zhvillohet javë pas tërheqjes kaotike në aeroportin e Kabulit, ndërsa fuqitë e huaja kërkonin të merrnin qytetarët e tyre në shtëpi dhe mijëra afganë të dëshpëruar lypnin për shpëtim. Një sulm vetëvrasës vrau 182 njerëz gjatë operacionit.

Si kreu i Komandës Qendrore të SHBA, gjenerali McKenzie mbikëqyri tërheqjen nga Afganistani, e cila shënoi fundin e një pranie 20-vjeçare në vend dhe luftën më të gjatë të Amerikës.

Gjenerali McKenzie i tha komitetit se marrëveshja e Dohas kishte një efekt të fortë psikologjik në qeverinë afgane sepse përcaktoi një datë për “kur ata mund të prisnin që të përfundonte e gjithë ndihma”. /Insajderi.com

Grupi militant talebanët