Gjendet një qyp i mbushur me monedha ari të pastër mbi 1 mijë vjet i vjetër

Gjendet një qyp i mbushur me monedha ari të pastër mbi 1 mijë vjet i vjetër

Më shumë se 420 monedha ari të pastra rreth 1,100 vjet të vjetra janë gjetur në një gërmim arkeologjik në qendër të Izraelit, një zbulim i jashtëzakonshëm i madh, shkruan Hareetz, transmeton Insjaderi.

Monedhat 424 u zbuluan nga dy 18-vjeçarë të cilët morën pjesë në një gërmim shpëtimi nga Autoriteti i Antikiteteve të Izraelit gjatë ndërtimit të një lagjeje të re. Vendndodhja e saktë nuk është zbuluar në mënyrë që të mos joshë grabitësit.

Ninth-century gold coins from the Abbasid Caliphate found in central Israel on August 18, 2020.

Thesari daton në periudhën Abaside në shekullin IX. Monedhat u varrosën brenda një vazo balte që ishte siguruar në tokë me një gozhdë.

“Personi që varrosi thesarin e tij 1.100 vjet më parë duhet të ketë pritur të kthehet për ta marrë atë. Çfarë e pengoi atë të kthehej për të mbledhur pasurinë e tij? Nuk mund ta dimë,”, tha arkeologu i IAA Liat Nadav-Ziv, i cili po udhëheq gërmimet me Elie Haddad.

Ninth-century gold coins from the Abbasid Caliphate found in central Israel on August 18, 2020.

Ari 24 karat peshon gjithsej 845 gram. Kjo është një shumë e madhe që studiuesit besojnë se ishte e mjaftueshme për të blerë një shtëpi luksoze në Fustat, kryeqyteti i Egjiptit në atë kohë, pranë Kajros së sotme. Thesari është i përbërë nga dinarë ari, si dhe 270 fragmente dinari ari që ishin prerë për t’u përdorur si “kusur”. /Insajderi.com

A researcher with some of the ninth-century gold coins found in central Israel on August 18, 2020.