Gjendet peshku me këmbë

Gjendet peshku me këmbë

Shkencëtarët zbulojnë peshq që mund të përdorin flatrat e tyre si këmbë rreth një kilometër nën sipërfaqen e Gjirit të Meksikës.

Një grup shkencëtarësh në një udhëtim një vjeçar hulumtues kanë kapur pamjet e një peshku të rrallë të detit të thellë që mund të përdorë flatrat e tij sikur të ishin këmbë.

Peshku Sladenia shaefersi mund të rritet deri në 1.5 metra dhe të peshojë 50 kilogramë, transmeton KosovaPress.

Ai ka lëkurë të trashë dhe të lezetshme me një model të dallueshëm të lëmuar që i lejon të përzihet në rrethinën e tij të thellë të errët të detit, ku mbijeton duke ngrënë peshqit e tjerë dhe mund të konsumojë kafshë pothuajse dy herë sa madhësia e tij.

Peshku është gjetur në një nga ndalesat përfundimtare gjatë një ekspedite nga Zyra e Kërkimit të Administratës Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA).

Ky rajon ka hapësira të gjera, por ende të panjohura, si dhe karakteristika unike gjeologjike, shkruan NOAA në një përshkrim të misionit.

‘Të dhënat nga kjo ekspeditë do të lejojnë shkencëtarët dhe menaxherët të ndërtojnë një kuptim më të mirë të diversitetit dhe shpërndarjes së habitateve të ujërave të thella në këtë rajon, duke lejuar vendime të informuara për menaxhimin e burimeve.”

National Geographic përshkruan specien mishngrënëse si ‘kafsha më e shëmtuar në planet’, dhe jeton në atë që është lehtësisht habitati më i pavëmendshëm i Tokës: fundi i vetmuar, pa dritë.

Për shkak të thellësisë ekstreme që ata preferojnë, studiuesit përdorën një automjet nën ujë të operuar nga distanca, ose ROV, për të eksploruar detin.

Kur e regjistruan për herë të parë, ata menduan se ishte një shkëmb që kishte përfunduar në mënyrë disi lart mbi një copë korali. Kur u afruan, zbuluan se në të vërtetë ishte një peshk i egër që qëndronte në majë të këmbëve të vogla.