Gjermania e ndalon vaksinën AstraZeneca për personat nën moshën 60 vjeç

Gjermania e ndalon vaksinën AstraZeneca për personat nën moshën 60 vjeç

Gjermania ka ndaluar përkohësisht përdorimin e vaksinës AstraZeneca për njerëzit nën 60 vjeç.

Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn dhe zyrtarët shtetërorë ranë dakord unanimisht të martën për të dhënë vaksinën vetëm për njerëzit e moshës 60 vjeç ose më të vjetër përveç nëse ata i përkasin një kategorie me rrezik të lartë për sëmundje serioze nga COVID-19 dhe kanë rënë dakord me mjekun e tyre për të marrë vaksinën pavarësisht nga rrezik i vogël i një efekti anësor serioz.

Kancelarja Angela Merkel më vonë konfirmoi kufizimin në një konferencë shtypi së bashku me Spahn, duke thënë se programi i vaksinimit ishte i bazuar në besim dhe pritje që çdo rrezik i mundshëm të adresohej, raporton Euronews

Vendimi erdhi pasi rregullatori mjekësor i vendit njoftoi se kishte marrë gjithsej 31 raporte të mpiksjeve të rralla të gjakut në marrësit e fundit të vaksinës AstraZeneca.

Nëntë nga njerëzit vdiqën dhe të gjitha, përveç dy prej rasteve, përfshinin gra të moshës 20 deri 63 vjeç, tha Instituti Paul Ehrlich.

Disa vende evropiane ndaluan përkohësisht përdorimin e vaksinës AstraZeneca në fillim të këtij muaji pasi raportet se mund të shkaktonte një formë të pazakontë të mpiksjes së gjakut të njohur si trombozë e venave të sinusit. /Insajderi.com