Gjermania kufizon numrin e azilkërkuesve

Gjermania kufizon numrin e azilkërkuesve

Numri i azilkërkuesve në Gjermani do të kufizohet në 200 mijë në vit. Kjo është marrëveshja e arritur nga Bashkimi Kristian Demokratik i kancelares gjermane Angela Merkel pas negociatave dhjetorëshe me dyer të mbyllura me aleatët e saj nga Unioni Social i Bavarisë.

Kjo ka hequr pengesat për negociatat e koalicionit me partitë e tjera.

Është arritur konsensusi, sipas të cilit migrimi neto për arsye humanitare në vit nuk duhet të kalojë mbi 200 mijë njerëz.

Megjithatë, teksti i miratuar nuk e përmend termin “kufiri i sipërm”.

“Qëllimi ynë është që të arrihet numri për arsye humanitare, refugjatët, azilkërkuesit dhe personat që vijnë në bazë të bashkimit të familjeve, duke marrë parasysh ata që vullnetarisht largohet nga vendi apo deportohen që nuk kalon 200 mijë njerëz në vit”, thotë marrëveshja.

Ndryshime janë parashikuar edhe në trajtimin e emigrantëve.

Azilkërkuesit, sipas planeve të partive të Unionit, duhet të vendosen në të ashtuquajturat “qendra dhe vendet e dëbimit”, të cilat janë si një mostër për t’u shërbyer qendrave përkatëse që tashmë ekzistojnë në qytetet bavareze Manching dhe Bamberg, dhe në qytetin Heidelberg.

Azilkërkuesit, në pritje të vendimit nëse do të miratohet, do të duhet të qëndrojnë në ato qendra.