Gjykata Supreme e Wisconsin nuk pranon të dëgjojë procesin gjyqësor të presidentit Trump

Gjykata Supreme e Wisconsin nuk pranon të dëgjojë procesin gjyqësor të presidentit Trump

Një Gjykatë e Lartë e Wisconsin e ndarë të enjten refuzoi të dëgjojë padinë e peresidentit Donald Trump duke u përpjekur të përmbysë humbjen e tij ndaj Demokratit Joe Biden në shtetin e betejës, duke thënë se çështja së pari duhet të përfundojë nëpër gjykata më të ulëta, transmeton Insajderi.

Humbja ligjore në një vendim 4-3 ishte e fundit në një varg humbjesh për proceset gjyqësore pas zgjedhjeve të Trump. Gjyqtarët në shtete të shumta në fushëbetejë kanë hedhur poshtë pretendimet e tij për mashtrim ose parregullsi, raporton Al Jazeera.

Trump kërkoi nga Gjykata e Lartë e Wisconsin që të skualifikojë më shumë se 221,000 vota në dy qarqet më të mëdha demokratike të shtetit, duke pretenduar parregullsi në mënyrën e administrimit të fletëvotimeve që mungojnë.

Procesi i tij bëri jehonë pretendimeve që më parë u refuzuan nga zyrtarët e zgjedhjeve në ato qarqe gjatë një rinumërimi që mezi ndikoi në diferencën fituese të Biden prej rreth 20,700 votash.

Trump kishte dashur që Gjykata e Lartë e kontrolluar nga konservatorët e Wisconsin të merrte çështjen drejtpërdrejt, duke thënë se nuk kishte kohë të mjaftueshme për të zhvilluar betejën ligjore duke filluar së pari me një gjykatë më të ulët duke pasur parasysh datën e 14 dhjetorit kur zgjedhësit presidencialë votuan.

Por avokatët e Guvernatorit Demokratik Tony Evers dhe Departamentit të Shtetit të Drejtësisë argumentuan se procesi gjyqësor duhej të fillonte me gjykata më të ulëta.

Drejtësia e Swing, Brian Hagedorn u bashkua me tre gjyqtarë liberalë në mohimin e peticionit.

Nuk dihej menjëherë nëse Trump do të vazhdonte ende çështjen përmes gjykatave më të ulëta. Zëdhënësi i fushatës së tij nuk ktheu menjëherë një mesazh që kërkonte koment. Trump paraqiti një padi të ngjashme në gjykatën federale të Mërkurën.

Hagedorn tha se ligji ishte i qartë se Trump duhet të fillojë padinë e tij në gjykatat më të ulëta ku mund të përpunohen mosmarrëveshjet faktike.

“Ne bëjmë mirë si një organ gjyqësor që t’u përmbahemi normave gjyqësore të testuara me kohë, madje – dhe ndoshta veçanërisht – në çështje të profilit të lartë”, shkroi Hagedorn. “Ndjekja e këtij ligji nuk është shpërfillje e detyrës sonë, siç sugjerojnë disa nga kolegët e mi. Po ndjek ligjin”.

Shefi i Drejtësisë Patience Roggensack, në kundërshtimin e saj, tha se ajo do ta merrte çështjen dhe do t’ia referonte gjykatave më të ulëta për gjetjet faktike, të cilat më pas mund të raportoheshin në Gjykatën e Lartë për një vendim.

Drejtësia Konservatore Rebecca Bradley shkroi se gjykata “heq dorë nga detyra e saj” duke mos përcaktuar nëse zyrtarët e zgjedhjeve ishin në përputhje me ligjin dhe mosveprimi do të dëmtojë besimin e publikut në zgjedhje. /Insajderi.com