Hayabus-2: Copëza të një asteroidi gjenden brenda një kapsule nga hapësira

Hayabus-2: Copëza të një asteroidi gjenden brenda një kapsule nga hapësira

Shkencëtarët janë përshëndetur nga pamja e copave të zeza të shkëmbit dhe tokës nga një asteroid pasi hapën një kapsulë që u kthye nga hapësira e thellë një javë më parë.

Është shembulli i parë i rëndësishëm i materialit që u dërgua në Tokë nga një shkëmb hapësinor dhe u kap vitin e kaluar nga anija kozmike japoneze Hayabusa-2.

Studiuesit filluan hapjen e kapsulës të hënën në Sagamihara, Japoni.

Materiali u mor nga një asteroid i quajtur Ryugu.

Hayabusa-2 arriti në objekt në qershor 2018 për të studiuar objektin, i cili besohet të jetë një nga blloqet e ndërtimit të mbetura nga formimi i Sistemit Diellor.

Shkencëtarët në strukturën e kurimit të Agjencisë Hapësinore Hapësinore Japoneze Japoneze (Jaxa) në Sagamihara tani kanë hapur një nga tre dhomat e mostrës brenda kapsulës./Insajderi.com

BBC News