Historia e gropës “Porta e Ferrit”

Historia e gropës  “Porta e Ferrit”

E njohur si “Portat e Ferrit”, një gropë masive në shkretëtirën e Turkmenistanit ka hedhur zjarr për dekada, por për origjinën e saj  ka shumë sekrete, transmeton Insajderi.

Siç raporton ‘BBC’, Shkretëtira Karakum është një hapësirë ​​masive e dunave të rërës të djegura nga dielli që mbulon afërsisht 70 përqind të Turkmenistanit.

“Ju mund të shëtisni nëpër këto toka dhe të shihni luginat e pafund të shkretëtirës në Karakum, por nëse shkoni drejt fushës veriqendrore të shkretëtirës, ​​mund të rrezikoheni pasi aty është një gropë gazit e shkrirë që ka hedhur zjarr për dekada dhe njihet  ndryshe si “Portat e Ferrit”, ka shkruar kjo media.

Historia thotë se në vitin 1971 gjeologët sovjetikë po bënin shpime për naftë në shkretëtirë kur vërejtën, “Portën e Ferrit”.

Për të parandaluar rrjedhjen e metanit në atmosferë, thuhet se gjeologët ndezën njërin prej tyre në zjarr, duke menduar se do të digjej për disa javë.

Me tej thuhet se pasi eksploruesi kanadez George Kourounis u nis në ekspeditën e parë për të parë thellësitë e kraterit në 2013 ai zbuloi se askush në të vërtetë nuk e di se si erdhi ky ferr .

Sipas gjeologëve turk krateri  është i thellë 69 metra dhe i gjerë 30 metra derisa u formua në vitet 1960 dhe nuk u ndez deri në vitet 1980.

Megjithatë, për shkak se gazi dhe nafta ishin mall shumë i çmuar në Turkmenistan gjatë sundimit Sovjetik, çdo rekord i krijimit të kraterit tani është informacion i klasifikuar dhe i fshehtë.

Ajo që është e sigurt është se kjo gropë zjarri është bërë një atraksion i njohura turistik dhe lejon vetën  gjashtë mijë vizitorë në vit./Insajderi.com