Hollanda miraton eutanazinë për fëmijët me sëmundje të pashërueshme nën 12 vjeç

Hollanda miraton eutanazinë për fëmijët me sëmundje të pashërueshme nën 12 vjeç

Qeveria Hollandeze ka miratuar planet për të lejuar eutanazinë për fëmijët me sëmundje terminale të moshës midis një dhe 12 vjeç.

Të martën, Ministri i Shëndetësisë Hugo de Jonge tha se ndryshimi i rregullit do të parandalojë disa fëmijë të “vuajnë pa shpresë”.

Eutanazia është e ligjshme në Hollandë për fëmijët më të mëdhenjë se 12 vjeç, me pëlqimin e detyrueshëm nga pacienti dhe prindërit e tyre.

Poashtë gjithashtu e ligjshme për foshnjat deri në një vjeç me pëlqimin e prindërve.

Por nuk ka asnjë dispozitë për ata të moshës midis një dhe 12 që janë të sëmurë me sëmundje që nuk kanë shërim.

Çështja ka shkaktuar shumë debat në koalicionit qeverisës me katër parti. Ka pasur gjithashtu kundërshtim të fortë nga partitë konservatore të krishtera.

Por, pas miratimit nga qeveria të planeve, Z. de Jonge tha se ai do të hartonte rregullore të reja për praktikën. Ai tha se një studim nga ekspertët kishte vërejtur një nevojë për ndryshimin e rregullit.

“Studimi tregon se ka nevojë për ndërprerje të jetës midis mjekëve dhe prindërve të fëmijëve të sëmurë të pashërueshëm, të cilët vuajnë në mënyrë të pashpresë dhe të padurueshme dhe do të vdesin brenda një të ardhme të parashikueshme,” tha z. De Jonge në një letër drejtuar parlamentit.

Ai shtoi se studimi tregoi se rreth pesë dhe 10 fëmijë në vit do të preken nga ndryshimi i rregullit./Insajderi.com