Hong Kongu dënon me burg aktivistët e demokracisë për protestë paqësore

Hong Kongu dënon me burg aktivistët e demokracisë për protestë paqësore

Sipas The Washington Post nëntë aktivistë dhe ligjvënës veteranë në Hong Kong janë dënuar me burg deri në 18 muaj për shkak të pjesëmarrjes së tyre në protestat anti-qeveritare gati dy vjet më parë, përcjell Insajderi.

Manjati i medias Jimmy Lai mori një vit burg, ndërsa avokatët e shquar Margaret Ng dhe Martin Lee morën dënime me kusht përkatësisht 12 dhe 11 muaj, që do të thotë nëse nuk dënohen për një krim tjetër në dy vitet e ardhshme, ata nuk do të kalojnë kohë pas hekurave. Dënimi më i rëndë prej 18 muajsh iu dha Lee Cheuk-yan, një aktivist dhe ish-ligjvënës.

Të nëntë janë figurat më të shquara në Hong Kong që dërgohen në burg deri tani. Ata u dënuan në fillim të këtij muaji për pjesëmarrje në dy protesta të paautorizuara, por paqësore në gusht 2019.

Këto protesta ishin pjesë e një lëvizje më të gjerë politike që filloi paqësisht dhe tërhoqi një numër rekord të marshuesve nga të gjitha sferat e jetës në Hong Kong. Por demonstratat herë pas here u kthyen në dhunë, pasi Pekini dhe shefi ekzekutiv i Hong Kongut, Carrie Lam, refuzuan të lëkundeshin për kërkesa më të gjera për reformën demokratike, të tilla si aftësia për të votuar drejtpërdrejt për udhëheqësin e ardhshëm të Hong Kongut. /Insajderi.com