Huawei, Lista e zezë amerikane do të dëmtojë miliarda konsumatorë

Huawei, Lista e zezë amerikane do të dëmtojë miliarda konsumatorë

Një lëvizje e SHBA për të vënë Huawei në listën e zezë tregtare “vendos një precedent të rrezikshëm”, që do të dëmtojë miliarda konsumatorë, tha zyrtari më i lartë i firmës.

Duke folur në një konferencë për shtyp, Song Liuping tha se ndalimi i tregtisë do të “dëmtonte direkt” kompanitë amerikane dhe do të prekte vendet e punës.

Uashingtoni kohët e fundit shtoi Huawei në një listë të kompanive që firmat amerikane nuk mund të tregtojnë nëse nuk kanë licencë.

Ndalimi i tregtisë është pjesë e një beteje më të gjerë midis SHBA dhe Huawei.

Uashingtoni ka lëvizur për të bllokuar kompaninë kineze, prodhuesit më të mëdhenj të pajisjeve të telekomit në botë, për shqetësimet e sigurisë kombëtare.

Huawei ka mohuar vazhdimisht pretendimet se përdorimi i produkteve të saj paraqet rreziqe sigurie dhe thotë se është i pavarur nga qeveria kineze.

“Politikanët në SHBA po përdorin forcën e një kombi të tërë për të ardhur pas një kompanie private”, tha zoti Song.

Ai tha se vendimi për të vënë Huawei, i cili është gjithashtu krijues i dytë më i madh i botës në botë, në të ashtuquajturën “listë të entiteteve” do të kishte implikime të gjera.

“Ky vendim kërcënon të dëmtojë klientët tanë në mbi 170 vende, duke përfshirë më shumë se tre miliardë konsumatorë që përdorin produktet dhe shërbimet Huawei në të gjithë botën”.

“Duke parandaluar kompanitë amerikane që të bëjnë biznes me Huawei, qeveria do të dëmtojë drejtpërdrejt më shumë se 1200 kompani amerikane, gjë që do të ndikojë në dhjetëra mijëra vende pune amerikane”.