Hungari: Mijëra njerëz dalin në marshim pro LGBT

Hungari: Mijëra njerëz dalin në marshim pro LGBT

Zemërimi në rritje për politikat e qeverisë së krahut të djathtë të Hungarisë mbushi rrugët e kryeqytetit të vendit të shtunën ndërsa mijëra mbështetës të LGBT marshuan në paradën vjetore të Krenarisë së Budapestit.

Organizatorët e marsit prisnin turma rekord në ngjarje dhe u bënë thirrje pjesëmarrësve të shprehnin kundërshtimin e tyre ndaj hapave të fundit nga qeveria e Kryeministrit konservator, Viktor Orban që kritikët thonë se stigmatizojnë pakicat seksuale në vendin e Evropës Qendrore.

Zëdhënësi i Budapest Pride Jojo Majercsik tha se marshimi i këtij viti nuk është thjesht një festë dhe përkujtim i luftërave historike të lëvizjes LGBT por një protestë kundër politikave aktuale të Orban që synojnë njerëzit homoseksualë, lezbike, biseksualë, transgjinorë dhe queer.

“Shumë njerëz LGBTQ kanë frikë dhe nuk ndjehen sikur kanë më shumë një vend ose një të ardhme në këtë vend”, tha Majercsik.

Marshimi erdhi pasi një ligj i diskutueshëm i miratuar nga parlamenti i Hungarisë në qershor ndaloi shfaqjen e përmbajtjes për të miturit që përshkruan homoseksualitetin ose ndryshimin e gjinisë. /Insajderi.com