Nisma popullore në Zvicër kërkon ndalimin e reklamave të duhanit ndaj fëmijëve

Nisma popullore në Zvicër kërkon ndalimin e reklamave të duhanit ndaj fëmijëve

Nisma popullore ” Po, për të mbrojtur fëmijët dhe adoleshentët nga reklamimi i duhanit ” është dorëzuar. Komiteti i iniciativës nga organizata të ndryshme shëndetësore prezantoi të enjten 113 mijë e 500 nënshkrime të Kancelarisë Federale, shkruan “Blick” transmenon Insajderi.

“Ne nuk duam që fëmijët dhe të rinjtë të ngarkohen me këtë reklamë,” tha Hans Stöckli, president i Shoqatës Initiative, të enjten në agjencinë e lajmeve Keystone-SDA.

Nën tymin e duhanit, i cili duhet të simbolizonte tymin e cigares, shumë kuti u dorëzuan me nënshkrimet e Kancelarisë Federale.

Iniciativa kërkon një ndalim të plotë të reklamave të duhanit, për fëmijët ose adoleshentët. Konkretisht, reklamimi i cigareve në tabela në vende publike në të gjithë Zvicrën është e ndaluar.

Sot ekziston një ndalim për reklamimin e duhanit në radio dhe televizion. Po ashtu është e ndaluar reklamimi i produkteve të duhanit, i cili ka për qëllim posaçërisht të rinjtë.

Nismëtarët kohët e fundit morën mbështetje nga Komisioni i Shëndetit i Këshillit të Shteteve (SGK). Në mes të gushtit ajo bëri thirrje për ndalimin e reklamave të duhanit në shtyp dhe në internet. Këshilli i Shteteve do të vendosë për këtë në javën e ardhshme.

Për komitetin e nismës, propozimi i SGK shkon në drejtimin e duhur. Sidoqoftë, sipas Stöckli, kjo ishte vetëm për shkak të presionit të iniciativës. “Ne duhej ta paraqisnim këtë iniciativë sepse pa këtë presion Parlamenti nuk do të gjejë vendimin e duhur,” shpjegoi Stöckli.

Një përpjekje e parë për një ligj të ri të produkteve të duhanit dështoi në 2016 në Parlament. Në një përpjekje të dytë, Këshilli Federal fillimisht parashikoi edhe kufizime në reklamat. Pas kritikave në konsultë, ai e fshiu këtë por.