Ish-kreu i bankës së Vatikanit u shpall fajtor për pastrim parash

Ish-kreu i bankës së Vatikanit u shpall fajtor për pastrim parash

Një ish-kreu i bankës së Vatikanit, Angelo Caloia, është shpallur fajtor për përvetësim dhe pastrim parash dhe është dënuar me tetë vjet e 11 muaj burg, duke e bërë atë zyrtarin më të lartë të Vatikanit që është dënuar për një krim financiar, transmeton Insajderi.

Gjykata e Vatikanit dënoi të enjten gjithashtu Gabriele Liuzzo, 97 vjeç dhe djalin e tij Lamberto Liuzzo, 55 vjeç, të dy avokatë italianë që ishin këshilltarë të bankës, raporton Al Jazeera.

Caloia drejtoi bankën, i njohur zyrtarisht si Instituti për Punët e Fesë (IOR), nga 1989 në 2009. 81 vjeçari italian u gjykua për marrëveshje korruptive të pasurive të patundshme.

Ai u akuzua për komplot me të tjerët për të bërë miliona nga shitja nën treg e më shumë se 20 pronave të IOR në Itali dhe pastrimi i të ardhurave në Zvicër. Gjykata vendosi që të pandehurit “futën në xhep disa nga paratë e paguara nga blerësit, ose në çdo rast para që i përkisnin IOR … për një total prej rreth 19 milionë euro (23 milionë dollarë)”, tha Vatikani në një deklaratë.

Prokurorët pretenduan se fitimet e paligjshme ishin me vlerë 59 milionë euro (71 milionë dollarë) në total, por gjykatësit nuk gjetën prova të keqbërjes për disa nga 29 marrëveshjet e vëzhguara.

Liuzzo dhe Lamberto u dënuan me tetë vjet dhe njëmbëdhjetë muaj, përkatësisht pesë vjet dhe dy muaj.

Gjykata urdhëroi sekuestrimin e rreth 38 milionë eurove (46 milionë dollarë) në llogaritë bankare të të pandehurve që ishin ngrirë dhe një pagesë prej më shumë se 20 milionë euro (24 milionë dollarë) dëmshpërblim për IOR dhe kompaninë e saj të pasurive të patundshme.

Të pandehurit ruajtën pafajësinë e tyre dhe kishin kërkuar të thërrisnin si dëshmitarë ish-sekretarët e shtetit të Vatikanit dhe kardinalët që u ulën në komitetin e mbikëqyrjes së bankës, në një shenjë që kishin për qëllim të demonstronin se kardinalët ishin në dijeni të shitjeve dhe i miratuan ato.

Nuk ishte e qartë se si do të kryheshin dënimet apo nëse të dy të pandehurit kryesorë do të vuanin në të vërtetë kohën e burgimit duke pasur parasysh moshat e tyre.

Por gjyqi ishte domethënës duke pasur parasysh se ai tregoi një gatishmëri nga Vatikani për të ndjekur penalisht çështjet e tij të paqarta për biznesin që kanë karakterizuar prej kohësh financat e errëta të Selisë së Shenjtë. /Insajderi.com